NH bezig met proces transparantie mijnbouwsector
19 Jun 2016, 00:36
foto
Een werkgroep tijdens een 'brainstorm-sessie'. (Foto: Raoul Lith)


Het proces om te komen tot meer transparantie in de mijnbouwsector zet zich voort. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft de tweede bijeenkomst gehouden voor de opzet van een Extractive Industries Initiative (EITI). Valerie Refos-Lalji, onderdirecteur van NH, legt uit dat deze workshop gehouden is met de bedoeling te komen tot procedures en criteria om de mensen te selecteren voor een multi-stakeholders groep. Dit is een orgaan die het EITI-proces zal begeleiden, monitoren en uitvoeren.

Negen mensen worden voorgedragen, uit elke sector drie, de overheid, het bedrijfsleven en de niet-gouvernementele organisaties (ngo's). De verschillende groepen hebben individueel hun criteria voor het kiezen van de kandidaten reeds verwoord. Zowel de grote, de kleine en middelgrote bedrijven zijn vertegenwoordigd. Refos-Lalji is tevreden over het proces en zegt dat iedereen meewerkt en nadenkt. Ondanks het een zelfstandig orgaan moet worden, hoort de overheid erbij, benadrukt de onderdirecteur.

Volgens Refos-Lalji is er een traject uitgezet waarbij in augustus de namen van de kandidaten bekend moeten zijn. In oktober zal deze multi-stakeholder groep vervolgens door de president worden geïnstalleerd. In april van dit jaar is er reeds een symposium gehouden over het kandidaat stellen voor het traject, de inhoud en stakeholders van de EITI.

EITI is een globale standaard voor het beheren van de natuurlijke hulpbronnen zoals olie, gas, en mijnbouw producten, die door de overheid wordt ingevoerd in samenwerking met alle partners binnen de sector. Er wordt ook voor gezorgd dat informatie over de productie, het inkomen, contracten en sociaal economische contributie van de bedrijven publiek zijn. Uit rapportages van de EITI kan dus alles gezien worden wat gebeurt met deze hulpbronnen. In totaal hebben reeds 51 landen EITI ingevoerd. Eenduidige informatievoorziening, transparantie en openheid zijn enkele voordelen van dit systeem.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May