EK 2016: Kroatië geeft zege uit handen in slotfase
17 Jun 2016, 15:41
Op de tribunes van de Kroatische supporters ging het mis. Er werd vuurwerk gegooid op het veld.(Foto: Getty Images)

Vier goals, een penalty, wedstrijd gestaakt na rellen op de tribunes en vuurwerk op het veld, onderling vechtende Kroatische fans. Dat was het beeld van de wedstrijd waarin Kroatië in blessuretijd zijn zege afstaat. In Stade Geoffroy Guichard, Saint Etienne zijn Kroatië en Tsjechië gekomen tot een gelijkspel, 2-2.

De troepen van Ante Cacic hadden de partij volledig in handen totdat middenvelder Luka Modric in de 67e minuut van het veld wordt gehaald. Vanaf dat moment is Kroatië de controle kwijt. Na 70 minuten is het raak op de tribunes van de Kroatische fans. Er worden vuurpijlen gegooid op het veld en zijn er knokpartijen tussen de supporters. Scheidsrechter Mark Clattenburg is genoodzaakt het spel stil te leggen.

Ivan Perisic, Modric en Darijo Srna proberen de supporters te bedaren, maar het mag niet baten. Er gaat zelfs vuurwerk richting stewards. Tussen de Kroatische fans wordt er ook onderling geknokt. Kroatië moest vandaag winnen om zich te verzekeren voor de achtste finales. Tegen Turkije, had de ploeg met 1-0 gewonnen.

De Kroaten hadden tweederde van het spel volledig in handen. Via een individuele actie van Ivan Perisic komt Kroatië in de 36e minuut op voorsprong. Vijf minuten later lopen Domagoj Vida en Vedran Corluka elkaar in de weg op een vrije trap van Modric. Het leer gaat via het been van Corluka, maar gaat nipt naast.

De eerste kans voor Rosicky en co. Komt in de 52e minuut. Ladislav Krejci probeert vanuit de draai, maar zijn schot mist kracht om Danijel Subasic echt te bedreigen. Ivan Rakitic verdubbelt de score zes minuten later. Maar dan komt invaller Milan Skoda die bij de eerste echte kans meteen raak schiet. Hij kopt de aansluitingstreffer, die hij aangeleverd krijgt van Tomas Rosicky, in de netten.

Het drama ontvouwt zich in de 92e minuut na hands van Vida in het strafschopgebied. De scheidsrechter wijst naar de stip. Invaller Tomás Necid toont stalen zenuwen, plaatst zich achter de bal en ramt he leder in de netten, 2-2.
Kroatië voert groep D aan met vier punten uit twee wedstrijden. Tsjechië heeft er één. Groepsgenoten Spanje en Turkije komen wat later tegen elkaar uit.