DOE gaat eerst medicamenten innemen...
17 Jun 2016, 10:17
foto


Als opmerkzame Surinamer volg ik de politiek op de voet en waar nodig geef ik mijn mening. Blij dat dit mogelijk is in onze rechtsstaat. Datgene wat mij bezig heeft gehouden is het bericht op Starnieuws dat DOE zich richt op vervroegde verkiezingen vanwege ontevredenheid over het functioneren van het hoofdbestuur. Overigens heb ik deze beweging van mijlen zien aankomen, gezien de reacties in de media en op Facebook, alsook vanuit gesprekken met verschillende mensen in de samenleving.

Toch zit ik met een paar opmerkingen uit het mediabericht die ik op deze wijze wil bespreken:
1. De kernen hebben besloten om de vraag ‘wel of niet blijven in de coalitie’, ondergeschikt te maken aan de noodzaak tot zelfevaluatie. Tevens is het belang tot het structureel oplossen van onderliggende problemen binnen de partij, eminenter dan het nemen van ‘zwaarwichtige’ besluiten. Ik kan mij in deze benadering min of meer terugvinden. First things first !
2. Daarna lees ik dat er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven ??? Hier ben ik de kluts helemaal kwijtgeraakt. Hoe weten de kernen, voordat er geëvalueerd is, dat het probleem enkel alleen bij het bestuur ligt ?
3. Heeft de organisatie te maken met een onwillend bestuur dat niet bereid is om geëvalueerd te worden. Vervroegde bestuursverkiezingen lijken mij op een maatregel die je uiteindelijk zou kunnen treffen als eerdere maatregelen niet gewerkt hebben.
4. Ik had verwacht dat men eerst zou mikken op een totale evaluatie van de partij waaronder ook de kernen, de kernvoorzitters alsook de commissie van Integriteit.
5. Wie zegt dat het houden van bestuursverkiezingen de problemen zullen oplossen. Wat zijn de fouten geweest van de huidige bestuurders en commissies? Wat hebben zij goed en wat hebben zij verkeerd gedaan? Waaraan moeten de toekomstige bestuurders en commissies voldoen en waarop moeten zij letten ? Zijn de partij structuren niet te zwak ?
6. Als dit bestuur een brevet van ongeschiktheid krijgt, dan zeker de hele organisatie en niet te praten over de commissie van integriteit alsook de kernvoorzitters. Want hoe zijn de huidige bestuurders dan langs hen heen geslopen om in het bestuur zitting te nemen?
7. Het is heel gemakkelijk om anderen de schuld te geven, een zondebok te vinden, maar wat heb jijzelf gedaan om de zaak een andere wending te geven?
8. Als alles goed was in het land en de regering-Bouterse een geweldige job had gedaan...zou dit dan ook het besluit zijn geweest?

Mijn openlijke voorstellen aan het bestuur en kernen van DOE:
1. Evalueer elkéén en alles door een deskundig onafhankelijk team dat kan aangeven waar de partij eventueel in de mis is gegaan.
2. Kies mannen en vrouwen met een goede reputatie binnen en buiten de partij, die hoog worden aangeprezen vanwege hun track record van onpartijdigheid , openheid en eerlijkheid. Mannen en of vrouwen die ook de intelligentie, backbone, wijsheid en politieke ervaring hebben. Ik zou zeker dhr. August Boldewijn aanbevelen als één van de leden.
3. Evalueer de totale partij en de structuren en ga na waar er zaken zijn geweest die anders konden verlopen.
4. Wijs niemand af, maar ga voor verzoening binnen de partij, want hoe wil jij een land veranderen als jijzelf geen verzoening binnen je eigen partij kan bewerkstelligen. Waarin verschilt DOE als leden worden uitgesloten omdat ze openlijke kritiek hebben. DOE staat voor DEMOCRATIE EN ONTWIKKELING IN EENHEID.
5. Neem de aanbeveling van de deskundigen serieus en neem de ruimte om op alle niveaus en in alle geledingen tot herstel en eenheid te komen op een nuchtere en eerlijke wijze.
6. Ga na wie nog inzetbaar is op welk niveau en laat de partij komen tot een consensus bestuurdie moet zorgdragen dat de partij geleerd heeft uit de gemaakte fouten om het beter te doen alsook om de partij te leiden naar de statutaire voorgeschreven verkiezingen van 2018.
DOE is een jonge partij die nu pas leert wat politiek voering echt inhoud. Fouten worden gemaakt, maar daaruit moet je leren om het beter te doen. Met andere woorden wil ik jullie aanbevelen ‘DOE the right thing’ en drink geen medicijnen alvorens je weet aan welke ziekte je lijdt.

Orlando Olmberg
Een opmerkzame burger.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May