Argentinië wil versterking militaire relatie met Suriname
17 Jun 2016, 00:01
foto
Defensieminister Ronni Benschop feliciteert de Argentijnse defensie attaché Kapitein ter Zee Eduardo Acosta met de viering van 200 jaar Argentijnse strijdkrachten. (Foto ambassade van Argentinië)


Het Argentijnse leger is gereed om de militaire samenwerking met het Nationaal Leger te verdiepen. De tijd is aangebroken om van gedachte te wisselen over belangrijke kwesties, zegt de Argentijnse defensie attaché Kapitein ter Zee, Eduardo Acosta. Het Argentijnse leger bestaat op 20 juni 200 jaar. Acosta vierde dit feest afgelopen dinsdag al in Paramaribo.

De legers van Suriname en Argentinië kennen operationele verschillen en kunnen juist profijt hieruit opdoen, via dialoog en samenwerking, vindt Acosta. Hierdoor kunnen door regionale integratie doelen worden nagestreefd, zoals het creëren van de Zuid-Amerikaanse defensie identiteit en versterking van de regionale defensiesamenwerking. Acosta is sinds 2015 als defensie attaché aangesteld op de Argentijnse ambassade. Zijn land gaat voor een hechtere en rechtstreekse samenwerking met Suriname. Met een eigen kantoor, dat nu volledig operationeel is, zijn eventuele obstakels als afstand en taalbarrière, weggewerkt.

“De coöperatie heeft een goede start gekend.” In een terugblik noemt hij de goede band met luitenant-kolonel Mitchell Labadie, die Suriname vertegenwoordigde bij de ‘Centre for Strategic Defense Studies’ in Argentinië. Verder de deelname van enkele Surinaamse militairen aan trainingen in Argentinië. Zij bezochten verschillende militairen eenheden en opleidingsfaciliteiten. En verder navigeerde een Surinaamse Officier op het fregat Libertad.

Volgende maand gedenkt het Zuid-Amerikaanse land zijn 200e Onafhankelijkheidsdag. Het leger vindt zijn oorsprong in 1806 - tien jaar voor de onafhankelijkheid. “Het leger, geleid door personen op zoek naar vrijheid, werd geboren met de natie en groeide samen met het land op.” De legertopper heeft de ontstaansgeschiedenis van het leger de revue laten passeren. Het leger heeft door de jaren heen een centrale rol gespeeld in conflictgevallen gepaard met geweld. Na de vorming van de Staat Argentinië, is het leger die rol blijven vervullen. Behalve het verdedigen van de nationale soevereiniteit, helpt het leger bij de ontwikkeling van het land. Zoals in de olie, ijzer- en staalindustrie, luchtvaart- en visserij-sector en is permanent aanwezigheid in de zuidelijke Ijszee.

Het Argentijnse leger is ook actief in vredesoperaties in verschillende landen en regio’s. “Op dit moment heeft ons land samen met Chili het gecombineerde vredesleger 'Southern Cross' opgezet. Dit wordt momenteel geformaliseerd door de Verenigde Naties als een stand-by leger voor snelle reactiemacht.”
Acosta gaat in zijn functie over defensie, luchtmacht, marine en landmacht. Zijn land heeft een militaire school en biedt verschillende opleidingsmogelijkheden voor Surinaamse militairen. Hij stelt uitwisselingsprogramma’s tussen de gewapende machten, technische assistentie en trainingen voor Surinaamse militairen in het vooruitzicht. Argentinië opende een ambassadepost in 2013 te Paramaribo. Naast de versterking van de diplomatieke relatie, voert dit Zuid-Amerikaans land culturele en gezondheidsprogramma’s uit in Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May