Braziliaanse interim-president Temer onder druk
16 Jun 2016, 16:12
foto
Waarnemend president Michel Temer van Brazilië staat onder druk. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse interim-president Michel Temer wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het omkopingsschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobras. De beschuldigingen komen van een voormalige functionaris van Petrobras, Sergio Machado, die verklaringen heeft afgelegd in ruil voor strafvermindering.

Hij zegt dat onder andere Temer hem illegale bijdragen had gevraagd voor een de campagne van een politieke bondgenoot. Temer heeft alle beschuldigingen ontkend. Reuters citeert zijn kabinet die zegt dat hij zich altijd heeft gehouden aan de wetten voor campagne financiering.

Machado staat zelf onder beschuldiging van corruptie. Hij verklaart dat Temer hem om een donatie van ongeveer US$ 440.000 had gevraagd voor de campagne van zijn partij kandidaat bij de regionale verkiezingen in 2012 in Sao Paulo. De donatie is gedaan door een bouwbedrijf, en is opgebracht als een officiële campagne schenking.
Het geld was afkomstig van een verrekeningsregeling met betrekking tot contracten die Petrobras had uitgegeven, voegt Machado eraan toe. Hij zegt dat hij op dat moment Temer duidelijk had gemaakt dat de gelden die hij had gevraagd afkomstig zouden zijn van “illegale middelen.”

Volgens de krant Folha de Sao Paulo heeft Temer ontkend dat hij illegale bijdragen heeft gevraagd voor verkiezingscampagnes van zijn partij. Hij stelt dat hij zich nooit op een “ongepaste plaats” met Machado heeft bevonden.

Temer is een maand geleden geïnstalleerd als interim-president, nadat zijn partij een leidende rol had gespeeld in de schorsing van president Dilma Rousseff. Hij heeft sindsdien twee leden van het kabinet verloren over hun vermeende rol om het corruptieschaal bij Petrobras te verdoezelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May