Haïti kijkt aan tegen machtsvacuüm
16 Jun 2016, 08:28
foto
Jocelerme Privert zegt dat het vertrouwen in de verkiezingen in Haïti is verloren. (Foto: AFP)


Haïti wordt geconfronteerd met een machtsvacuüm nu het parlement het mandaat van interim-president Jocelerme Privert heeft laten verlopen, zonder dat er een oplossing is voor de politieke crisis in het land. In een verklaring heeft het parlement de Haïtianen opgeroepen kalm te blijven totdat er een oplossing is gevonden.

Jocelerme Privert werd in februari voor zes maanden benoemd. Hij heeft de vacature ingevuld die ontstond nadat de voormalige president Michel Martelly was afgetreden zonder dat er een opvolger was. Haïti is verwikkeld in een politieke crisis sinds de omstreden eerste verkiezingsronde op 25 oktober vorig jaar.

Vertegenwoordigers van de belangrijkste donoren van Haïti, waaronder de Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), hebben opgeroepen tot nieuwe verkiezingen zonder vertraging. "Dit ... markeert het einde van het mandaat van 120 dagen van de voorlopige president van de republiek," staat in een verklaring van de ondervoorzitter van de Senaat en de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden.

De verklaring dringt er bij mensen op aan om "kalm te blijven totdat de Nationale Vergadering bijeen is gekomen om de nodige maatregelen te nemen." De vorige maand heeft een speciale commissie geadviseerd om de betwiste verkiezingsresultaten van de eerste ronde te laten vervallen en nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven. Volgens de commissie maken verschillende onregelmatigheden bij de stembusgang vorig jaar, de resultaten niet legitiem.

Er is politieke onrust in Haïti sinds de eerste ronde, waarin Jovenel Moise de meeste stemmen heeft behaald, maar geen absolute meerderheid. Zijn oppositionele kandidaat Jude Celestin beschuldigt de electorale autoriteiten ervan dat ze in het voordeel van Moise spreken en heeft gedreigd zich terug te trekken uit de beslissende ronde. Sindsdien is de data voor de tweede ronde vier keer uitgesteld, wat heeft geleid tot gewelddadige onlusten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May