Feestelijke viering Internationale Yoga Dag in Suriname
16 Jun 2016, 02:58
foto
Kinderen doen mee aan de kids yoga tijdens de yoga week. (Foto's: Ranu Abhelakh)


De tweede Internationale Yoga Dag wordt wereldwijd tussen 18 en 25 juni gevierd. Suriname viert deze feestelijk op zaterdag 18 juni in de hal van de Arya Dewakar tempel. De Indiase ambassade staat achter deze viering. Yoga is meer dan gezondheid en lichaamsoefeningen, en kent meer dimensies zoals spiritualiteit. “Yoga zorgt voor vrede en integriteit onder landen, welke deel zijn van globale inspanning”, zegt India ambassadeur Satendar Kumar.

De Verenigde Naties heeft 21 juni uitgeroepen als de Internationale Yoga Dag. De beoefening van yoga zorgt voor rust, harmonie en balans voor geest en lichaam. “Dit heeft profijt voor de mensheid en daarom heeft de Indiase regering gemeend deze activiteiten te sponsoren in landen met een missie. De ambassadeur hoopt op meer deelnemers dit jaar. Het is geen activiteit voor slechts personen van Indiase afkomst. “Het gaat om een wereldwijde activiteit, die dwars door politieke, religieuze en etnische lijnen loopt.”

De viering op 18 juni is het hoogtepunt van de yoga feestweek. Deze is afgelopen vrijdag gestart met een discussieavond in het Indiaas Cultureel Centrum (ICC). Yogaleraren en gezondheidsdeskundigen hebben vragen beantwoord van het publiek. De eerste Internationale Dag in 2015, heeft Surinamers nieuwsgierig gemaakt en er is meer bewustzijn over yoga, deelden enkele hun ervaringen. Ze merkten ook op dat onwetenden yoga linken met het hindoeïsme. Dit gebeurt niet alleen in Suriname, maar in meerdere landen. Dit werkt soms als obstakel om yoga te beoefenen en weerhoudt ouders om hun kinderen op les te zetten. De suggestie kwam om het ‘beestje’ een andere naam te geven zoals mindfullness of stress oefeningen. Als de beoefenaar dan openstaat, kan het hoe en waarom van yoga worden verteld.

Vanaf vorig jaar probeert de Indiase ambassade yoga op de scholen te krijgen. Er waren gesprekken gaande met de toenmalige onderwijsminister Ashwin Adhin en zijn opvolger Robert Peneux. De ambassadeur verwijst naar de bewindslieden voor de status van dit schoolproject. Hij benadrukt dat yoga beoefenen vrijwillig moet geschieden en dit niemand moet worden opgedrongen. De ambassade ziet graag dat scholen ook zelf aangeven of zij behoefte hebben aan de yogalessen. Op de Alpha Max Academy krijgen de kinderen al yogales. In plaats van yogadocenten naar de school te sturen, wil ICC beginnen met een yogaopleiding voor leerkrachten. De ambassadeur heeft de hulp ingeroepen van de verschillen yogascholen om mediaproducten te maken. Deze kunnen als informatie gebruikt worden om meer bewustzijn te creëren op school en via de media.

In de feestweek die vanaf zaterdag loopt, geven 20 verschillende yogascholen en experts elke dag workshops of lezingen over yoga in relatie tot gezondheid, voedsel, spiritualiteit en mentale begeleiding. De activiteiten zijn verspreid over acht locaties. ICC yogaleraar Dinesh Sharma, zal de sessie zaterdag leiden. Het programma verschilt enigszins met dat van vorig jaar. Naast de gebruikelijke yogaposes, zijn er wat meer pranayama (ademhalingsoefeningen) en asana’s (lichaamshoudingen) voor de sessie gepland. Om het geheel feestelijk te houden wordt het thema lied van de Internationale Dag afgespeeld en is er een dansoptreden waar het spiritueel kant van yoga wordt uitgebeeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May