EK 2016: Vroegtijdig vertrek dreigt Rusland
15 Jun 2016, 12:40
De Slovenen gaan uit hun dak na hun eerste doelpunt op Rusland. (Foto: Reuters)

Slowakije heeft zijn drie punten binnen. Tegen de Russen is het in Groep B, 2-1 geworden. Het scheelde niet veel voor de ploeg van Loenid Slutsky om alsnog een puntje mee te pikken. In zijn eerste wedstrijd tegen Engeland heeft Rusland gelijk gespeeld en heeft dus een punt uit twee gespeelde wedstrijden. Rusland kijkt aan tegen een vroegtijdige aftocht uit Frankrijk.

Een overwegend inspiratieloos Rusland miste de creativiteit en finesse om echt gevaarlijk te worden. Ofschoon de Russen mogen bogen op veel balbezit, waren het toch de Slovenen die briljant waren in hun afwerking. Pas in de slotminuten nadat invaller Denis Glushakov het veld opkomt, lijkt Rusland wakker te worden. Glushakov geeft in de 79e minuut zijn land met een rake kopbal weer hoop. En de Russen geloven er weer in. Met man en macht gaan de Russen op zoek naar de gelijkmaker. Na de aansluitingstreffer kunnen de Russen ineens wel gevaarlijk worden. Glushakov kan minuut opnieuw uithalen, maar zijn schot mist richting. Slowakije heeft moeite om bij de lees te blijven en oogt vermoeid.

Het is spits Vladimir Weiss die de bal achter doelman Matús Kozácik plaatst na een prachtige bal van Marek Hamsik langs de Russische linkerzijde, 1-0 in de 31e minuut. En dan slaat middenvelder Hamsik zelf toe op slag van rust. Hij pakt een korte hoek aan de linkerkant, omzeilt de verdediger via rechts en ratelt dan in een boog het leder in de verre hoek. En dan gaat Slowakije achterover leunen en laat het na 75 minuten dominantie aan de Russen over om te spelen. Een houding die de ploeg van coach Ján Kozák bijna zuur opbreekt. Maar de Slowaakse muur blijft in tact.

Slowakije had zijn eerste wedstrijd tegen Wales verloren met 1-2. De volgende wedstrijd speelt Slowakije tegen Engeland op 20 juni. Morgen speelt Wales tegen Engeland in Groep B.