EK 2016: Azzurri's verslaan Rode Duivels
13 Jun 2016, 19:51
Emanuele Giaccherini scoort voor de eerste keer sinds 2013 voor de Azzurri's.

Emanuele Giaccherini en Graziano Pellé hebben gescoord en begint Italië zijn EK 2016-toernooi met winst. De Azzurri’s hebben de Rode Duivels het nakijken gegeven in Lyon. In deze Groep E wedstrijd is het 2-0 geworden.

Sunderland Giaccherini, die uitkomt voor Sunderland, deed de netten trillen in de eerste helft (32ste minuut), nadat hij een prachtige lange pass van Leonardo Bonucci had opgepikt. Het doelpunt van Southampton-speler Pellé in blessuretijd (93ste minuut) bezegelde het lot van het elftal van Marc Wilmots.

België was zeer teleurstellend, met Romelu Lukaku en Divock Origi als verspilling voor het doel. De voorhoedespeler van Everton, Lukaku, krulde vanaf de rand van het strafschopgebied de bal over het doel, terwijl hij slechts doelman Gianluigi Buffon voor zich had. Origi deed ook niet veel beter, hij miste twee kansen om zijn ploeg op voorsprong te brengen.

Italië’s triomf is het resultaat van een superieure organisatie en discipline, tegen elf individuele Belgen die op papier over groot talent beschikken. Voor het toernooi leek dit de zwaarste wedstrijd te zijn. De komende wedstrijden in deze groep spelen Italië en België tegen Ierland en Zweden die eerder op de dag tegen elkaar uitkwamen. Het werd een gelijkspel 1-1.

België kwam als topfavoriet naar Frankrijk. Zijn status dankt het aan aanvallende potentie en de individuele reputaties van Kevin de Bruyne, Eden Hazard en Lukaku. De Belgen slaagden er echter alleen in de Italiaanse bunker die was opgetrokken door de Juventus-toppers Buffon, Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli en Bonucci, op afstand te bestoken. Twee keer haalde Radja Nainggolan uit, maar steeds stond daar Buffon. De Bruyne was onzorgvuldig, Hazard was overal en nergens, Alex Witsel en Marouane Fellaini waren erg matig en Lukaku kwam er niet eens aan te pas.

Zestien van de 24 teams in het toernooi zullen verder gaan. In elk geval heeft Italië een enorme stap in de goede richting gezet. De Azzurri’s hebben de EK-titel een keer gewonnen in 1968. Twee maal eindigden ze op de tweede plaats. De laatste keer was in 2012, toen ze in de finale met 4-0 werden verslagen door Spanje.

Na vier speeldagen in het EK 2016-toernooi hebben Frankrijk en Zwitserland elk drie punten in Groep A. In Groep B voert Wales de lijst aan met drie punten gevolgd door Engeland met één punt. Duitsland en Polen hebben in Groep C elk drie punten. Kroatië en Spanje voeren in Groep D de lijst aan met elk drie punten. In Groep E staat Italië aan kop met drie punten. In Groep F worden morgen de eerste wedstrijden gespeeld. Oostenrijk komt uit tegen Hongarije, terwijl Portugal het opneemt tegen Ijsland.