STS zal nieuwe methoden gebruiken voor statistieken
14 Jun 2016, 00:27
foto
Jerry A-Kum, directeur Stichting Toerisme Suriname. (Foto: Raoul Lith)


Jerry A-Kum, directeur van de Stichting Toerisme Suriname (STS), wil toerismestatistieken anders aanpakken. Het is volgens hem steeds een uitdaging om aan te geven wat er verkeerd gaat of wat anders aangepakt moet worden. Hij deelt mee dat er met het Algemeen Bureau voor Statistiek (ABS) een intentieverklaring getekend is om statistieken te analyseren en er meer uit te halen, via een werkgroep.

“Iedereen is het erover eens, wil je een gedegen beleid voeren, wil je weten wat er allemaal concreet gebeurd, dan moet je er veel meer mee doen qua onderzoek.” In augustus komt volgens A-Kum een toerisme statistiek deskundige uit Indonesië op bezoek. Deze training is cadeau gekregen van een internationale organisatie uit Turkije, voor institutionele versterking van de STS. Personeel van STS, het ABS, de Centrale Bank, Dienst der Belastingen en de Universiteit, worden in de gelegenheid gesteld om deze training te volgen.

Het is de bedoeling om een standaard statistiek raamwerk op te zetten en 'exit surveys' te houden. Aan de vertrekkende personen zullen vragen gesteld worden over de ervaring in Suriname, hoe het anders moet, en waar we in uitschieten, zodat er gericht beleid gevoerd kan worden. Er moeten gegevens zijn om concreet zaken aan te kunnen pakken en te ontwikkelen. Producten moeten gericht zijn op wat de toerist aangeeft, benadrukt de STS directeur. Hij heeft het vooral over de ‘echte’ toeristen, en niet de bezoekers aan familie en vrienden.

A-Kum benadrukt dat het belangrijk is om veel meer informatie te halen over wat er gebeurt in Suriname op toerismegebied. De gegevens moeten gebruikt worden om het product verder te ontwikkelen en voor een betere balans te zorgen tussen wat we aanbieden en wat men verlangt.

James Akewaje, die verantwoordelijk is voor educatie, kwaliteitsbewaking en informatie, vertelt dat de STS samen met het Surinaams Standaarden Bureau gewerkt heeft aan standaarden voor onder andere accommodatie en transport. “Om het geheel te ontwikkelen moet je bepaalde zaken in orde hebben, waarbij statistieken een belangrijke rol spelen. Door de cijfers die je binnenkrijgt, weet je waaraan je moet werken om het product te verbeteren,” legt Akewaje uit. Er zijn standaarden ontwikkeld, die nog uitgevoerd moeten worden. Hieraan wordt met de input van de sector nog gewerkt, om te zorgen dat de kwaliteit van de dienstverlening verbeterd wordt.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May