EK 2016: Gerard Piqué schenkt Spanje zege
13 Jun 2016, 12:37
Petr Cech was ijzersterk en stopt keer op keer de stormloop van de Spanjaarden. (Foto: Getty Images)

Verdediger Gerard Piqué is de verlosser geworden van ‘La Roja’. Met een late doelpunt heeft hij Spanje de verdiende overwinning bezorgd tegen de Tsjechen, 1-0. Met hun zege vandaag delen de manschappen van Vincent Del Bosque de leiding in Groep D met Kroatië.

Ofschoon Spanje vanaf de 13de minuut de touwtjes in handen had, kwam hij niet tot scoren dankzij een ijzersterke Petr Cech. Keer op keer stond Cech als een muur voor de schoten van de Spanjaarden. Vanuit een voorzet van David Silva kreeg Sergio Ramos de bal op het hoofd, maar de Spaanse aanvoerder stond nog niet scherp. Na een kwartier speelde Juanfran Silva vrij die spits Alvaro Morata bediende met een uitstekende voorzet. Cech redde. Na weer een kwartier moest het Tsjechische sluitstuk plat gaan om een nieuwe poging van Morata te stuiten. Ook Jordi Alba kwam het feestje meevieren na een mooie steekbal van Andres Iniesta. Maar steeds stond Cech daar.

Aan de ander kant had David De Gea het betrekkelijk rustig. Met het schot van Tomas Necid had hij weinig problemen. De ruststand was 0-0 en dat zou zo blijven tot de 86ste minuut. Het spelbeeld in de tweede helft was hetzelfde als in de eerste 45 minuten. Spanje die op zoek ging naar een doelpunt en Cech die stokken in de Spaanse wielen stak. Even beleefde hij een angstig moment, toen zijn teamgenoot Roman Hubnik de bal tegen de paal van zijn eigen doel plaatste.

Tsjechië toonde vechtlust in de tweede helft. Cesc Fabregas kon een bal van Theodor Gebre Selassie vanop de lijn keren. Spanje kwam terug maar de bal van middenvelder Silva vanuit zijn linkervoet ging net naast. Invaller van Morata, Aritz Aduriz liet al snel van zich merkten, maar ook hij kreeg de bal niet in de netten. In de reguliere laatste vijf minuten van de wedstrijd heeft Spanje tien schoten gelost op het doel van Cech. En terwijl de minuten wegtikten, kwam de klasse van Iniesta bovendrijven. De middenvelder plaatste de bal perfect op het hoofd van Piqué, zijn ploegmaat bij Barcelona. Cech was kansloos. Spanje is titelhouder van het EK-toernooi en heeft zich op het laatste moment kunnen voorkomen dat hij zijn openingswedstrijd verloor.

Spanje speelt vrijdag tegen Turkije in Nice, terwijl Tsjechië op dezelfde dag Kroatië in Saint-Ettienne treft.