EK 2016: Noord-Ierland verslagen in eerste wedstrijd
12 Jun 2016, 15:59
Arkadiusz Milik knalt de bal door de benen van Craig Carthcart. (Foto: Getty Images)

Polen heeft verdiend gewonnen van Noord-Ierland in het Allianz Riviera stadion, 1-0. De boomlange spits van Ajax, Arkadiusz Milik, heeft kunnen doorbreken in de Noord-Ierse muur. Voor de Poolse vedette, Robert Lewandowski, was het een frustrerende avond. De Noord-Ierse verdedigers gaven hem geen millimeter ruimte.
Het is de eerste wedstrijd die de Polen ooit hebben gewonnen op een EK-toernooi.

Voor Polen is het zijn derde opeenvolgende deelname aan de Europese Kampioenschappen. Hij is echter steeds aan de onderkant geëindigd, ook tijdens EK 2008 toen hij gastheer van het toernooi was. Voor Noord-Ierland is met zijn verlies vandaag een einde gekomen aan de ongeslagen reeks van twaalf wedstrijden.

Vanaf het eerste fluitsignaal had de ploeg van coach Adam Nawałka het overwicht, maar tot een vroege voorsprong kwam het niet. De Noord-Ierse coach, Michael O’Neill, had gekozen voor een verdedigende opstelling. Er werd gerust met een 0-0 stand, waarbij Polen de beste kansen in de eerste helft had gecreëerd, maar had gefaald af te ronden. Dan komt het moment dat Jakub Blaszczykowski op de rand van de zestien meter Milik vrijspeelt. Milik pakt de bal op zijn linkervoet en knalt door de benen van Craig Carthcart. Doelman Michael McGovern had het nakijken en de Poolse fans waren in de 51ste minuut in extase. Met zijn 22 jaren en 104 dagen is Arkadiusz Milik de jongste speler die voor Polen scoort tijdens een EK-toernooi.

Het beste moment voor de Noord-Ieren kwam van invaller Conor Washington, wanneer hij solo op het doel stormt. De jonge aanvaller vliegt vooruit vanuit rechts en probeert in te schieten. Maar dan breekt doelman Wojciech Szczesny zijn stormloop. In 75ste minuut geeft de Noord-Ierse spits Kyle Lafferty een staaltje van zijn kunnen. Hij pakt de bal op zijn borst net buiten het strafschopgebied en probeert een bicycleta. Geen slechte poging, maar de bal gaat over het doel. Ook aanvoerder Steven Devis mist de gelijkmaker in de 86ste minuut. Na een lage vrije trap, mist hij de bal op luttele centimeters voor het doel.

Met nog drie minuten in de reguliere speeltijd vuurt Grzegorz Krychowiak een absolute knaller vanuit 27 meters. De bal gaat wijd en is de kans op 2-0 verdampt.