Pamacca en Surgold tekenen historische overeenkomst
12 Jun 2016, 00:01
foto
De Paramaccaanse vertegenwoordigers ondertekenen de overeenkomst met Surgold. (Foto's: Natuurlijke Hulpbronnen)


Surgold en de Pamaccaanse-gemeenschap hebben zaterdag een samenwerkingsovereenkomst getekend. Adriaan van Kersen, managing director van Surgold, is blij met de goede band die ontwikkeld is met de lokale gemeenschap. De ondertekening vond plaats ten overstaan van de ministers Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling.

Minister Dodson en zijn collega Dikan waren het eens met vele andere sprekers dat het om een historisch moment gaat. De overeenkomst houdt in ontwikkelingskansen van gebieden waar er goud gewonnen wordt. Aan de totstandkoming van deze overeenkomst hebben het management van Surgold, de Paramaccaanse Onderhandelings Commissie (POC) en het traditioneel gezag, gewerkt. Surgold kijkt naar zeggen van de NH-minister niet alleen naar de rechten, maar houdt ook rekening met de plichten die ze in acht moet nemen. Het blijft niet alleen bij deze overeenkomst, meent de bewindsman.

Vanuit het ministerie van NH zal er alles aan gedaan worden om de gemeenschap waar nodig verder te begeleiden. Deze overeenkomst moet als voorbeeld dienen voor heel Suriname waar gedemonstreerd wordt waar partijen elkaar hebben gevonden om samen te werken. Minister Dikan zei dat de lokale bevolking de gesprekken met de multinational nooit gezien heeft als bedreiging, maar als kansen voor de ontwikkeling van het gebied.

Duurzame ontwikkeling
Van Kersen zei trots te zijn op de relatie met de gemeenschap van Pamacca. Surgold heeft in 2013 een intentieverklaring met de gemeenschap getekend. Twee jaar later startten de formele gesprekken om te geraken tot een overeenkomst. In maart werden de gesprekken succesvol afgerond. Vanaf nu zal er volgens Van Kersen gewerkt worden aan een duurzame toekomst met de garantie voor gezondheid, welvaart, onderwijs en behoud van culturele waarden en normen, een voorname plaats krijgt. Volgens de managing director wil Surgold maatschappelijk verantwoord opereren. Veiligheid en het aantrekken van lokaal talent behoren tot de belangrijke pijlers van het bedrijf.

Met betrekking tot het milieu heeft het bedrijf zich ook te houden aan strikte voorwaarden. Er zijn 1000 personen in dienst, van wie 200 afkomstig zijn van de plaatselijke gemeenschappen. Met lokale ondernemers zijn reeds contracten gesloten voor het leveren van producten en diensten. Het ligt in de bedoeling dat in juli een Gemeenschapsontwikkelingsfonds wordt ingesteld dat projecten voor de plaatselijke gemeenschap zal formuleren en uitvoeren. Surgold heeft zich conform de Delfstoffen overeenkomst, hiertoe verplicht. Er worden al projecten in de verschillende dorpen uitgevoerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May