CLO voert aparte gesprekken met IMF, DNA en VP
12 Jun 2016, 05:33
foto
Michael Miskin, bestuurslid CLO.


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) heeft afzonderlijk van de overige vakcentrales, een onderhoud gehad met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ook is er apart gesproken met de Assembleecommissie die de openbare behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan voorbereidt. De conclusie is getrokken dat er dit jaar geen loonsverhoging komt. Met vicepresident Ashwin Adhin is er een onderhoud geweest over onder andere de positie van de ambtenaren. Michael Miskin, bestuurslid van de CLO, zegt in gesprek met Starnieuws, dat Adhin verzekerd heeft dat ambtenaren niet afgevloeid zullen worden.

Over het onderhoud met de IMF-vertegenwoordigers zegt Miskin dat aangegeven is dat het programma door Suriname is ontwikkeld. Het IMF gaat niet over details met betrekking tot de uitvoering. Het IMF heeft informatie gegeven over zijn rol, maar kan geen veranderingen aanbrengen in bijvoorbeeld de periode die aangegeven is om de subsidie van de kostprijs van energie, terug te brengen. De CLO vindt dat aan huishoudens boven de 800 kilowattuur niet een hoger tarief in rekening moet worden gebracht dan de kostprijs die wordt berekend voor stroom.

De CLO-delegatie heeft aan de Assembleecommissie haar visie gegeven over het Stabilisatie- en Herstelplan. De CLO vindt dat het zoveelste document is geproduceerd waarover gediscussieerd wordt. "We weten reeds lang wat wij moeten doen. De president zou alle leidinggevenden, ontheven leidinggevenden en gepensioneerde leidinggevenden moeten vragen om een lijst te maken wat gedaan moet worden," meent Miskin.

De CLO heeft op basis van wat geschreven staat op pagina 13 van het Stabilisatie- en Herstelplan geconcludeerd dat er in 2016 geen loonsverhoging gegeven wordt en in 2017 en 2018 slechts 10% is opgebracht. Het is niet duidelijk geworden uit het gesprek met de Assembleecommissie, wat er zal gebeuren met salarissen voor ambtenaren. Met het IMF is overeengekomen dat de overheidssalarissen op 7,8 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) worden gehouden, in vergelijking met 2015. Toen was het percentage 8,7% van het BBP. Dit was hoger dan het gemiddelde van afgelopen vijf jaren.

"Wanneer worden de verhoging van de heffingskorting van SRD 50 naar SRD 125, Onbelaste koerscompensatie van SRD 65 naar SRD 100, de verhoging van de belastingvrije uitkering van SRD 3000 naar SRD 4000 en de Belastingvrije voet van SRD 2646 naar het aan het minimum uurloon gerelateerd tarief uitgevoerd," wil de CLO weten. De belastingkorting gaat per mei in. Het Stabilisatie- en Herstelplan moet nog worden behandeld in De Nationale Assemblee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May