EK 2016: Engeland verstomt in 92ste minuut
11 Jun 2016, 18:57
Engelse fans vieren hun doelpunt in de 73ste minuut. (Foto's: Reuters)

Vasili Berezutskiv heeft de Engelsen in blessuretijd een koude douche gegeven in het Stade Véledrome. In de 92ste minuut heeft de Russische aanvoerder zijn land de gelijkmaker bezorgd. Engeland leek na een prachtig doelpunt van Eric Dier te zullen afrekenen met de ploeg van coach Leonid Sloetski, maar ook vandaag is het de Engelsen niet gelukt hun openingswedstrijd te winnen. Het is al de achtste keer op rij op een EK dat de Engeland faalt in zijn eerste wedstrijd.

En terwijl Rusland zijn late overwinning viert, zijn er storende taferelen op de tribunes. Russische fans hebben zich begeven naar de Engelse fans, die rennen voor hun leven. Er is weinig samenhang tussen politie en stewards. Het is een lelijke afsluiting van de avond in Stade Véledrome.

Vooral in de eerste helft van de wedstrijd heeft Engeland zijn overwicht getoond tegen een slecht spelende Rusland. Fysiek waren de mannen van coach Roy Hodgson oppermachtig met veel beweging en goede combinaties met de achterhoede. De middenvelders en flankaanvallers namen de Russen stevig onder vuur. Er zat een duidelijk lijn in het spel van ‘The Three Lions’. Wayne Rooney had een vrije rol als aanvallende middenvelder met in zijn rug Dele Alli en Eric Dier.

De Engelsen krijgen hun eerste kans wanneer aanvoerder Rooney een pass splijt door het hart van de Russische defensie. Maar dan wordt Harry Kane afgeblokt. Twee minuten later verschroeit een volley van Rooney de vuisten van Igor Akinfeev. Alleen de kers op de taart ontbrak. Kane miste scherpte, terwijl Jamie Vardy vanop de bank toekeek. Samen scoorden ze dit seizoen 49 doelpunten, evenveel als het Manchester United van Rooney in een heel seizoen.

Er werd gerust met een blanco score. In de tweede helft was de Engelse ploeg een schaduw van zichzelf, tot de 73ste minuut. Uit een vrije trap schopte Dier het leder voorbij uitblinker Akinfeev, die nog een fractie tevoren een bal van Rooney uit zijn netten had weten te houden. De Engelsen waren op weg naar de overwinning tot aanvoerder Berezutskiv hen in blessuretijd met zijn kopbal een koude douche gaf, 1-1.

Rusland komt op 15 juni uit tegen Slowakije in het Stade Pierre Mauroy in Rijsel. Een dag later speelt Engeland tegen Wales die vandaag in groep B heeft gewonnen van Slowakije met 2-1.

Morgen spelen in Groep C Polen tegen Noord-Ierland en Duitsland tegen Oekraïne. In Groep D treffen Turkije en Kroatië elkaar.