EK 2016: Albanië faalt met tien man
11 Jun 2016, 14:54
foto
Granit Xhaka (r), middenvelder van Zwitserland, was overal op het veld. Hij is de 'man of the match' geworden. (Foto: Reuters)


Albanië heeft gefaald om een historisch punt te maken tijdens zijn debuut op de Europese Kampioenschappen (EK) 2016. In een zwaarbevochten wedstrijd in de Stade Bollaert-Delelis in Lens, wist Zwitserland met het kleinste verschil te winnen.

De kopbal van Fabian Schär vroeg in de eerste helft (5de minuut) bleek cruciaal. De Albanese doelman Etrit Berisha had luttele seconden daarvoor de bal van Xherdan Shaqiri uit de hoek van zijn doel gehaald.

Ondanks de Zwitserse controle op het spel, heeft Armando Sadiku een grote kans verspild om de stand gelijk te trekken. Kort daarna krijgt de aanvoerder van Albanië, Lorik Cana, zijn tweede gele kaart in de 37ste minuut. Hij mag de kleedkamers opzoeken. Ook Shkelzen Gashi verspeelt nog met drie minuten te gaan in de wedstrijd de kans om zijn land een punt te bezorgen, na een slechte afwerking bij de Zwitsers. Doelman Yann Sommer brengt voor de tweede keer de cruciale redding. In de eerste helft had hij Sadiku de gelijkmaker geweigerd. Zijn actie heeft de Albanese fans verbijsterd gelaten.

Zwitserland heeft niet kunnen profiteren van zijn numerieke meerderheid, wat te wijten is aan Haris Seferovic die verschillende goede kansen heeft verspild. Aan de andere kant is het team van coach Vladimir Petkovic dank verschuldigd aan doelman Sommer die in goede vorm was om Gashi’s bal te stoppen. Hij heeft daarmee de woede van de Albanese manager Giovanni de Biasi op de hals gehaald voor de gemiste één-op-één kans.

Het is de eerste keer dat Zwitserland zijn openingswedstrijd na vier pogingen op een EK wint. Zwitserland plaatst zich in Groep A achter gastheer Frankrijk die gisteren Roemenië met 2-1 heeft verslagen.

Uniek tijdens deze EK wedstrijd was dat twee broers tegenover elkaar stonden tijden een EK, de Zwitserse middenvelder Granit Xhaka en zijn oudere broer Taulant. Zes spelers van het 23-man tellend team van Zwitserland heeft familierelaties met Albanië en Kosovo, terwijl tien spelers van het team van Albanië zijn geboren of opgegroeid in Zwitserland.

De broers Xhaka werden beiden geboren in Zwitserland, nadat hun ouders waren gevlucht uit Kosovo. Ze hebben beiden gespeeld in het jeugdteam van Basel. Taulant heeft echter gefaald om de hogere speelklasse te halen in Zwitserland, nadat hij uitkwam in de U-21. Hij is daarna overgestapt naar Albanië.

Op 15 juni spelen Zwitserland en Roemenië in de Parc des Prince in Parijs, terwijl Albanië op dezelfde dag op zoek gaat naar zijn eerste EK-punt tegen gastheer Frankrijk in Stade Velodrome.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May