Gastheer Frankrijk wint openingswedstrijd
10 Jun 2016, 18:38
Olivier Giroud heeft het eerste doelpunt gescoord op EK 2016. (Foto: Getty Images)

Frankrijk kleurt vandaag blauw. Les Blues heeft zijn openingswedstrijd tegen Roemenië tijdens de Europese Kampioenschappen (EK) 2016 met 2-1 gewonnen. Ofschoon Arsenal-speler Olivier Giroud het eerste doelpunt maakte voor de ploeg van Didier Deschamps, was de man van de wedstrijd Dimitri Payet.

Met nog een minuut te gaan in reguliere speeltijd, schonk Payet met een wereldgoal zijn team de overwinning. Payet was de beste speler op het veld en heeft verdiend een doelpunt op zijn naam geschreven. Roemenië heeft zich kranig gehouden en wist zelfs van een achterstand de score gelijk te trekken.

Ook bij het eerste doelpunt van Les Blues was Payet betrokken. Hij schopt de bal recht op het doel, waar doelman Ciprian Tatarusanu de aanval weerstaat, maar de bal als een stuk zeep laat ontglippen. Precies op het hoofd van de wachtende Giroud, die niet aarzelt en de netten voor de eerste keer tijdens het toernooi in Stade de France laat trillen. Het stadion barst uit zijn voegen.

In de 64ste minuut krijgt Roemenië een penalty. Nicolae Stanciu wordt in het strafschopgebied ten val gebracht door centrale verdediger Patrice Evra. De referee wijst naar de witte stip. Bogdan Stancu plaatst zich achter de bal en stuurt doelman Hugo Lloris de verkeerde kant op. En Roemenië is terug in het spel.

Maar het was Payet die zijn team bleef stuwen. En net als het erop lijkt dat de stand 1-1 zal blijven, pakt Payet de bal ongeveer 27 meter verwijderd van het doel. Hij kijkt op en ontketent een spectaculaire aanval op de bovenhoek van het Roemeense net. De Fiorentina-stopper blijft onbewogen. En dat is dan ook de laatste actie van Payet in de wedstrijd. Zwaar emotioneel en met tranen in de ogen, wordt hij in de 90ste minuut vervangen door Moussa Sissoko. Stade de France hult zich in olés.

Morgen worden drie wedstrijden gespeeld. In Groep A waarin ook Frankrijk en Roemenië zitten, komen Albanië en Zwitserland tegen elkaar uit. In Groep B speelt Wales tegen Slowakije en Engeland tegen Rusland.