Peru: Pedro Kuczynski wint verkiezingen
10 Jun 2016, 09:36
foto
Econoom Pedro Pablo Kuczynski wil de Peruaanse economie laten herleven. (Foto's: Reuters)


Met alle stemmen geteld, heeft econoom Pedro Pablo Kuczynski de meerderheid van de stemmen behaald bij de spannende presidentsverkiezingen in Peru. De Kiescommissie zegt dat hij 50,12% van de stemmen heeft vergaard. Zijn rivaal Keiko Fujimori eindigt met 49,88%.

Een electorale rechtbank moet eerst nog beslissen over ongeveer 50.000 stembiljetten, voordat er officieel een winnaar kan worden verklaard. Keiko Fujimori heeft haar verlies nog niet erkend, maar mijnheer Kuczynski heeft in een tweet het Peruaanse volk bedankt. “Pedro Pablo Kuczynski zegt: Dank u Peru. Het is tijd om samen te werken voor de toekomst van ons land", schrijft hij aan zijn volgers op Twitter.

Het zijn de zwaar bevochten verkiezingen in vijf decennia geweest in Peru. Zelfs bij het tellen van de laatste stemmen, bleven de kandidaten nek-aan-nek. Uiteindelijk leidt Kuczynski met een kleine marge. Het nauw resultaat is als een verrassing gekomen. Peilingen in de aanloop naar de verkiezingen hadden immers aangetoond dat Fujimori kon bogen op een comfortabele voorsprong.

Volgens analisten heeft de steun aan Fujimori ingeboet vanaf corruptieschandalen in haar Popular Force Party sinds april bekend werden. Ze had zelfs de eerste ronde van de verkiezingen met een comfortabele voorsprong gewonnen. Keiko is de dochter van de Peruaanse oud-president Alberto Fujimori, die een gevangenisstraf uitzit voor misdaden tegen de menselijkheid.

Kuczynski, een ex-Wall Street financier, zegt dat hij zijn internationale financiële ervaring zou gebruiken om de economische groei van zijn land te bevorderen. Hij heeft de steun van prominente figuren, zoals Nobelprijswinnaar schrijver Mario Vargas Llosa en de linkse kandidaat Veronika Mendoza, die in de eerste ronde van de verkiezingen op de derde plaats eindigde. Maar Kuczynski heeft veel kritiek over zijn nauwe relatie met Peru's zakelijke elite.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May