'We Zijn Moe' gaat door met protestacties
10 Jun 2016, 04:16
foto
Curtis Hofwijks na het gesprek met het IMF. (Foto: René Gompers)


‘We Zijn Moe’ is geenszins van plan om de protestacties te staken, deelt Curtis Hofwijks na de informatiesessie van het IMF, mee. Hofwijks geeft aan dat er geen makkelijke weg is uit de situatie, maar dat bijstelling van het programma vereist is om herstel draaglijk te maken en om excessen te voorkomen. Het volk heeft het recht om dit van de regering te eisen en moet er gebruik van maken, stelt Hofwijks.

“Teleurstellend, in één woord teleurstellend,” typeert Hofwijks de informatiesessie van IMF. “Er is op zeker 75 procent van de vragen die we hebben gesteld, geen concreet antwoord gegeven. Er zijn wel raakvlakken geweest over de lage wereldmarktprijzen voor olie en goud, maar we verschillen van mening over de werkelijke oorzaak van de crisis.” Hofwijks blijft erbij dat de regeringen onder leiding van president Desi Bouterse, dé boosdoeners zijn van de crisis in het land. “Natuurlijk dragen de lage wereldmarktprijzen bij aan de situatie. In 2010 was de goudprijs lager dan vandaag. Toen hadden we geen crisis. Het gaat om hoe je omgaat met de middelen die je hebt. In 2013 kwamen de ernstige waarschuwingen maar ook aanbevelingen. Er is niet geluisterd, er zijn zelfs twee ministers van Financiën vervangen geworden, zodat men populistische maatregelen kon doordrukken om een verkiezing te winnen. Je hebt gewonnen en nu zitten we met de gebakken peren.”

Hofwijks stelt dat het programma gewijzigd en aangevuld moet worden met bijvoorbeeld een strak sanerings- en bezuinigingsprogramma voor de overheid en een pakket aan concrete productie stimulerende maatregelen. “We zijn het eens met het IMF dat het een bittere pil is en dat er geen makkelijke weg is hieruit, maar het moet wel draaglijk blijven,” geeft Hofwijks aan. “Deze regering heeft zoveel adviseurs, wat hebben wij ervoor terug gehad? Niets. No return on investments. Je kan niet bij ons komen halen wat jij hebt vermorst. Begin jij in te leveren. Geef anders invulling aan de bezuinigingen.”

Hofwijks geeft aan dat met de maatregelen de middenklasse aan het verarmen is, wat weer zal leiden tot nog meer problemen. “Ze zijn eigenlijk een gat aan het graven voor de economie. Bij wie ga je zonder de middenklasse de belasting trekken om de sociaal zwakkeren te ondersteunen en de salarissen van hoogwaardigheidsbekleders te betalen?”

Hofwijks roept de bevolking op om van de regering te eisen dat het programma anders wordt uitgevoerd. “Het volk heeft voor hen gekozen om voor hen te werken,” stelt Hofwijks. “Als wij niet eens zijn met het plan, moet je teruggaan naar het IMF en zeggen dat we niet eens zijn en dat er anders invulling aan gegeven moet worden” Het volgende protest van ‘We Zijn Moe’ staat gepland voor zaterdag 18 juni te Spanhoek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May