'Krijgsraad gebruikt juiste middel opheffing schorsing'
10 Jun 2016, 05:48
foto
Hugo Essed, een van de gemachtigden van de nabestaanden. (Foto: Raoul Lith)


Hugo Essed, een van de gemachtigden van de nabestaanden, vindt dat de Krijgsraad de juiste beslissing heeft genomen door de schorsing van de vervolging van het 8 decemberstrafproces op te heffen. Hij vindt dat ook het juiste middel hiertoe is gebruikt door de Amnestiewet van 5 april 2012 niet van toepassing te verklaren.

"De nabestaanden hadden eerder betoogd dat zulks mogelijk was," zegt Essed. De Krijgsraad heeft besloten nu tot deze stap over te gaan, omdat na vier jaar wachten er nog steeds geen zicht is op de instelling van het Constitutioneel Hof om eventueel de Amnestiewet te toetsen. Essed is het eens met de Krijgsraad dat een redelijke termijn om een zaak te berechten reeds lang is verstreken.

De Krijgsraad heeft ook besloten dat de nabestaanden zich mogen voegen in alle zaken in het 8 decemberstrafproces. Volgens het Surinaams recht mogen zij alleen maar een schadeclaim indienen. Dit is ook gebeurd. Wanneer de verdachten schuldig worden bevonden, dan wordt er een schadevergoeding aan de nabestaanden toegekend. Dit op basis van de maatstaven zoals het Amerikaanse Hof van de Rechten van de Mens heeft gesteld in andere zaken waar Suriname veroordeeld is.

In het Wetboek van Strafrecht is alleen de mogelijkheid om schadevergoeding te eisen, legt Essed uit. De nabestaanden hadden volgens Essed zich het liefst gebaseerd op het Inter-Amerikaans verdrag. Dan was er ook de bevoegdheid om een bijdrage te leveren aan het bewijs. Dat is de grootste wens van de nabestaanden, maar deze is niet gehonoreerd door de Krijgsraad. Essed legt uit dat volgens de Krijgsraad alleen gebruik kan worden gemaakt van het Wetboek van Strafvordering.

De nabestaanden willen dat het recht moet zegevieren en dat een deugdelijke berechting plaatsvindt. Essed antwoordt op een vraag dat er volgens de strafdossiers overstelpend bewijs is tegen diverse verdachten, in elk geval de hoofdverdachte. Hij verwacht dat de auditeur-militair in zijn strafeis zal bevinden dat in ieder geval de hoofdverdachte schuldig is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May