Kanhai gaat 'alle laden optrekken' tegen besluit Krijgsraad
10 Jun 2016, 00:30
foto
Advocaten van de verdachten in de rechtbank. Tweede van links, Irvin Kanhai, advocaat van Desi Bouterse en diverse verdachten. (Foto: Raoul Lith)


Irvin Kanhai, raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse en diverse andere verdachten, is verrast met de uitspraak van de Krijgsraad. Hij meent dat de Krijgsraad niet voorbij kan gaan aan de Amnestiewet die op 4 april 2012 is aangenomen in De Nationale Assemblee en een dag later van kracht werd. Hij zal alle juridische mogelijkheden aanwenden om het besluit van de Krijgsraad om de schorsing op te heffen in het 8 decemberstrafzaak, aan te vechten.

Kanhai zegt in gesprek met Starnieuws dat het vonnis van de Krijgsraad van 11 mei 2012 nog recht overeind staat. De Krijgsraad had toen gesteld dat eerst de prealabele vraag beantwoord moest worden of er geen sprake van inmenging is in een zaak die aanhangig is gemaakt bij de rechter. Die vraag is volgens Kanhai nog niet beantwoord. Hij vindt dat de Krijgsraad de Amnestiewet niet terzijde kan schuiven. "Bij alle wetten die aangenomen worden, vindt er inmenging plaats. De wetten zijn juist bedoeld om in te grijpen in zaken om regulerend op te treden," stelt de raadsman.

Hij zal in elk geval in beroep gaan tegen het besluit van de Krijgsraad. Daarnaast zal hij op de zitting van 30 juni excepties opwerpen. Kanhai haalt aan dat in de Krijgsraad ook nieuwe rechters zijn, die het proces niet meegemaakt hebben. De advocaat vindt dat het belangrijk is dat rechters de getuigen gehoord hebben. Hij vindt wel dat het inderdaad te lang duurt om het Constitutioneel Hof in te stellen. Dat is een minpunt, stelt de advocaat.

Kanhai blijft erbij dat het Openbaar Ministerie in deze zaak niet ontvankelijk is, door de Amnestiewet. De advocaat-generaal kan besluiten om geen strafeis te stellen. Hij kan ook vrijspraak vragen, maar uiteindelijk beslist de rechtbank. Met de uitspraak van de Krijgsraad is volgens Kanhai een ernstige situatie ontstaan, waarbij de rechtsstaat en de openbare orde in gevaar worden gebracht. Hij zal in na overleg met zijn cliënten zijn verdere strategie bepalen. "Maar ik ga alle laden opentrekken."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May