Kapitein Mande: Wij zijn onterecht opgesloten
09 Jun 2016, 01:52
foto
Dc Armand Jurell spreekt de bevolking toe. Hij heeft bemiddeld om de kapitein en basja vrij te krijgen. (Foto's: Marvin Moesan/BIC Para)


Kapitein Patrick Mande van Wit Santie vindt dat hij en zijn basja onterecht zijn aangehouden door de politie. Nadat hij iets vóór middernacht werd vrijgelaten na bemiddeling van districtscommissaris (dc) Armand Jurel van Para, heeft hij de mensen toegesproken. Bewoners van het dorp en diverse kapiteins uit Para besloten in actie te komen om de gezagsdragers vrij te krijgen. Rond 21.00 uur woensdagavond werd de weg naar Zanderij gebarricadeerd.

Mande heeft meegedeeld aan de dc en andere autoriteiten dat hij geen vernielingen heeft aangericht. In opdracht van NV Luchthavenbeheer werd het terrein dat volgens Mande toebehoort aan Wit Santie en Hollandse Kamp, opgemeten. Hij heeft samen met de basja besloten om de spullen van de landmeter te verwijderen, omdat er beheersdaden zouden worden verricht binnen hun grenzen. De politie had de kapitein opgeroepen om zich aan te melden op het bureau. Dit is ook gebeurd en de spullen werden teruggegeven, deelde de kapitein mee.

De bewoners en andere gezagsdragers zijn er niet over te spreken dat de politie de kapitein en de basja, 's middags in het dorp heeft aangehouden. Zij werden in de boeien geslagen en meegenomen naar het politiebureau. Vanaf toen is de mobilisatie begonnen om in actie te komen. Toen de dc ter plekke aankwam, weigerden de actievoerende bewoners, ondersteund door andere dorpen, de barricaden te verwijderen. Zij eisten vrijlating van de kapitein en de basja. Intussen vormden zich aan beide kanten van de barricade, files.

Uiteindelijk werd het Openbaar Ministerie ingeschakeld door Regiocommandant Robby Ramjiawan. In algemeen belang werd besloten de kapitein en basja vrij te laten. Rond middernacht werden de barricades verwijderd. Hierna trokken de traditionele gezagsdragers zich terug om zich te beraden over de situatie en de grondenrechtenproblematiek. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling was continu in overleg met de dc. Besloten is om tactvol op te treden, waardoor voorkomen is dat de situatie uit de hand is gelopen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May