Staatsolie-leiding levert bonus in
09 Jun 2016, 05:22
foto
Directieleden van Staatsolie. In het midden algemeen directeur Rudolf Elias. Naast hem financieel directeur Agnes Moensi-Sokowikromo. Links Wim Dwarkasing en Annand Jagesar (uiterst rechts)


Directieleden en managers bij Staatsolie zullen, hoewel het bedrijf alle ‘targets’ heeft gehaald en winst heeft geboekt, geen ‘bonus’ ontvangen. Met de aandeelhouders is overeengekomen dat het personeel wel zijn aandeel in de winst krijgt. Het laten liggen van de winstuitkeringen is onderdeel van het strakke bezuinigingsprogramma bij Staatsolie.

Het bezuinigingsprogramma heeft ertoe bijgedragen dat Staatsolie ondanks de zeer lage prijzen voor ruwe olie, toch nog winst heeft kunnen boeken in 2015, deelt Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie mee. In 2014 bedroeg de opbrengst US$ 1.042 miljard, voor 2015 is deze geslonken naar US$ 569 miljoen. De bruto geconsolideerde winst voor 2015 bedraagt US$ 28,9 miljoen, 93 procent minder dan 2014. De bijdrage aan de staatskas is US$ 25 miljoen. In 2014 was dat nog US$ 259 miljoen. Elias blijft positief, omdat de toekomstperspectieven van Staatsolie rooskleurig blijven zolang de prijs van ruwe olie niet onder de US$ 30 dollar gaat. “We zijn geen ‘billion dollar compagny’ meer, maar dat kunnen we weer zijn zodra de prijs weer stijgt,” merkt hij op. “Maar dat is nu niet zo van belang, belangrijk is dat wij blijven produceren en winst blijven maken.”

Staatsolie heeft de hoogste productie ooit in 2015 gehaald, maar door de lage prijs voor een barrel ruwe olie, zijn de grote winsten uitgebleven. Er is op alle fronten bespaard, geeft Elias aan. Samen met de vakbond zijn er meer dan 900 ideeën voor bezuinigingen in kaart gebracht. Veel zijn toegepast en anderen worden nog bestudeerd. Veel projecten en investeringen zijn gestopt. Zo worden er minder bronnen aangeboord en zijn investeringen in bijvoorbeeld Surgold gestaakt illustreert Elias. “De inkomsten waren te laag waardoor wij voor 20 procent konden investeren. De regering is ingekomen met 5 procent, zodat wij onze 25 procent aandeel in de goudmijn konden garanderen.”

De bezuinigingen houden ook in dat auto’s in langere termijnen worden afbetaald, dat er geen personeel en consultancy wordt aangetrokken, dat er efficiënter wordt ingekocht en zijn het aantal software licenties teruggebracht. “Er zijn veel ideeën voor bezuiniging. We kunnen niet alles uitwerken, maar concreet hebben we op het budget van 2016 dat US$ 326 miljoen bedraagt, US$ 92 miljoen kunnen besparen,” deelt de financieel directeur Agnes Moensi-Sokowikromo mee. Naast de personeelsstop wordt personeelsleden de kans gegeven het bedrijf te verlaten, zonder dat hun pensioen in gevaar komt. Van de 1080 medewerkers hebben zich iets meer dan honderd aangemeld.

Elias geeft aan dat de directie en management het voorbeeld hebben gegeven door ook in te leveren. “Het begint bij ons, als wij niet bezuinigen heeft het geen zin om het aan iemand anders te vragen. Zo werkt het nu eenmaal” stelt Elias. De bezuinigingen hebben ervoor gezorgd dat uiteindelijk elke barrel ruwe olie met US$ 10 dollar minder wordt geproduceerd. Dit levert op jaarbasis een besparing van ruim US$ 60 miljoen, deelt Elias mee. Op de algemene ledenvergadering is besloten dat een deel van de winstuitkering niet wordt opgenomen. “De directie en managers krijgen geen winstuitkering,” deelt Elias mee. “Waar we wel voor gevochten hebben is dat de mensen die lange uren hebben gemaakt zodat we een topproductie hebben gehaald, wel een deel krijgen van hun winstuitkering.” Elias kondigt aan dat het bezuinigingsprogramma onverkort doorgaat en dat alle besparingen worden vastgehouden. Hierdoor maakt het bedrijf zich sterk voor de volgende golf van schommelende wereldmarktprijzen. Staatsolie gaat ook de productie opvoeren.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May