India: Moesson in aantocht
08 Jun 2016, 10:33
foto
Het is een kwestie van tijd dat het officiële moessonseizoen in India aanvangt. (Foto: EPA)


Het lange wachten voor de zomerregens in India is bijna voorbij. De afgelopen twee weken heeft het zuiden van India in aanloop naar de moesson, zware regen gehad. Maar de echte moessonregens moeten nog komen.

De zuidwestelijke moesson heeft zich al aangemeld in sommige delen van het zuiden van de Arabische Zee, de Maldiven, het Comorin gebied en enkele delen van het Zuidwesten van de Golf van Bengalen, zegt de Indiase meteorologische dienst (IMD). Zoals het er naar uit ziet zal de zuidwestelijke moesson de kust van Zuid-Kerala donderdag bereiken, een week later dan was verwacht. De regens moesten zich op 1 juni aankondigen alvorens volgens hun normale verloop naar de rest van het land te trekken.

Vooralsnog genieten Port Blair op de Andamanen en de Nicobaren eilanden als enige delen van het land van de officiële moessonregens. De hoofdstad van Zuid-Andamanen heeft in 24 uur ongeveer 150mm water gehad. De dag ervoor was dat 59 mm. De hoeveelheden regen komen overeen met ongeveer 60% van de normale 348 mm in de hele maand juni.

Het moesson regenseizoen duurt ongeveer vier maanden, maar is verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de jaarlijkse neerslag in India. Deze regens zijn cruciaal voor de landbouw en de economische groei in het land met 1,3 miljard mensen.
Ongeveer twee derde van de bevolking van India is voor zijn levensonderhoud afhankelijk van de landbouw. De regens stimuleren de landelijke vraag naar een scala aan producten en zijn een belangrijke factor bij het bepalen van expansie in de bredere economie.

De IMD houdt zich vast aan zijn oorspronkelijke prognose voor bovengemiddelde moessonregens in 2016. Daarmee stimuleert hij de hoop voor een opleving in de opbrengsten van de landbouw die zou kunnen leiden tot lagere voedselprijzen en ook een lagere rente.

Meer dan 300 miljoen mensen in India hebben de afgelopen twee jaren te kampen gehad met extreme droogte door minder krachtige moesonregens. Er zijn meer dan 12.000 zelfmoordgevallen geregistreerd in dezelfde periode, waarin de boeren hun schulden niet konden aflossen. De extreme droogte heeft er ook toe geleid dat velen hun land verlieten op zoek naar werk en voedsel. Veel rivieren in India zijn opgedroogd door het extreme weer, waarbij in sommige gebieden temperaturen van 50°C zijn gemeten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May