IMF-missie: Suriname leent voor het eerst geld
08 Jun 2016, 01:38
foto
Daniel Leigh, hoofd IMF-missie geflankeerd door communications officer Raphael Anspach (links) en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. (Foto: René Gompers)


De missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die hier is deze week, antwoordt op vragen dat voor de eerste keer aan Suriname geld is geleend. President Desi Bouterse zei de vorige week in De Nationale Assemblee dat de Nieuw Front-regering niet geprotesteerd heeft toen zij in 2009 US$ 125 miljoen aan speciale trekkingsrechten (SDR's) heeft gekregen. Toen was de regering-Venetiaan aan het bewind.

Daniel Leigh, hoofd van de IMF-missie, zei dat het IMF voor de eerste keer een programma van Suriname ondersteunt. Het land is sinds 1975 lid van het IMF, dat een organisatie is van de Verenigde Naties. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, voegde hieraan toe dat na de wereldcrisis in 2008 een allocatie heeft plaatsgevonden van de SDR's (munteenheid van IMF) naar de landen toe. Suriname heeft zonder enige condities US$ 125 miljoen ontvangen. Dit heeft de deviezenreserves in 2009 behoorlijk opgekrikt, zei Hoefdraad.

Communications officer Raphael Anspach zei dat hetgeen de minister naar refereert een algemene allocatie was voor alle leden van het IMF, niet alleen voor Suriname. Dit had te maken met de wereldcrisis toen. Toen is besloten de geldhoeveelheid te doen toenemen in de landen door de SDR's toe te kennen. Op de vraag waarom er toen geen condities waren en nu wel, antwoordt Leigh dat elk land geld heeft bij IMF. Zo had ook Suriname SDR's, die deel uitmaken van de internationale reserves van Suriname. Er is nu nog een bedrag van US$ 50 miljoen aan trekkingsrechten, dat al opgeteld is in de reserves. "Het verschil is dat de ondersteuning die nu komt voor US$ 478 miljoen afkomstig is van de andere lidlanden, Zij lenen dit geld aan Suriname. Er is een verschil tussen eigen reserves en de lening," verduidelijkte Leigh.

NPS-voorzitter Gregory Rusland had tegenover Starnieuws al ontkracht dat de regering-Venetiaan ooit een beroep had gedaan op middelen van het IMF. Hij stelde dat de president de presentatie van het Stabiliteits- en Herstelplan, in De Nationale Assemblee mededelingen gedaan heeft die bezijden de waarheid zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May