Peru: Pedro Kuczynski houdt lichte voorsprong
06 Jun 2016, 16:42
foto
Pedro Pablo Kuczynski heeft een lichte voorsprong bij de verkiezingen in Peru. (Foto's: Reuters)


Met een groot deel van de stemmen geteld, heeft de voormalige Wereldbank-functionaris Pedro Pablo Kuczynski een lichte voorsprong bij de presidentsverkiezingen in Peru. Hij heeft tot nog toe 50,52% van de stemmen. Zijn tegenkandidaat Keiko Fujimori heeft er 49,48% met 88% van de stemmen geteld.

Voorafgaand aan de stemming van zondag had Keiko Fujimori een flinke voorsprong, maar corruptieschandalen binnen haar ‘Popular Force’ partij hebben schade toegebracht aan haar populariteit. Keiko is de dochter van de Peruaanse oud-president Alberto Fujimori, die in de gevangenis zit voor misdaden tegen de menselijkheid.

De 41-jarige Keiko heeft gezegd dat de aanpak van de criminaliteit haar prioriteit is. Ze had de eerste stemronde in april gewonnen. Haar tegenkandidaat, een ex-Wall Street financier, Kuczynski (77) wil zijn internationale financiële ervaring gebruiken om de economische groei te bevorderen. "We zullen een regering hebben die gestoeld is op consensus. Geen lage streken of gevechten meer," zei hij, terwijl de resultaten binnen begonnen te komen.

Keiko heeft de steun van een aantal Peruanen die haar vader steunden in de jaren 1990 bij het verslaan van de maoïstische rebellengroep Lichtend Pad. De gevangen gezette ex-president heeft een schaduw geworpen op de stembusgang in Peru. Maar anderen zeggen dat ze nooit iemand zouden steunen die gerelateerd is aan haar vader. Alberto Fujimori zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit, omdat hij doodeskaders toestemming had gegeven om burgers af te slachten in zijn pogingen om de opstand te beëindigen.

Kuczynski kan rekenen op de steun van de belangrijkste oppositie, met inbegrip van prominente figuren, zoals de linkse voormalige kandidaat Veronika Mendoza en de Nobelprijs winnaar schrijver Mario Vargas Llosa. Maar hij heeft te kampen gehad met kritiek op zijn nauwe relatie naar de zakelijke elite van het land. Als hij wint, zal hij de oudste president ooit van Peru worden als hij wordt geïnstalleerd.

Zo’n 23 miljoen Peruanen mochten zondag gaan stemmen en kiezen voor een vervanger van de uitgaande linkse president Ollanta Humala. vervangen om stemming gestemd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May