Mexico veegt Uruguay van de mat
06 Jun 2016, 00:24
Het Mexicaanse publiek is dik tevreden met de 3-1 overwinning op Uruguay.
(Beeld: SCCN)

Mexico heeft zijn eerste krachtmeting op de Copa America gemaakt tot een waar spektakel. Uruguay werd met een 3-1 nederlaag teruggestuurd naar het hotel. De Mexicanen domineerden het spel van begin tot eind en lieten geen twijfels bestaan over hun intenties de overwinning in de wacht te willen slepen.

Mexico overrompelde Uruguay met luchtaanvallen die gelanceerd werden vanuit de flanken. Met duizeling wekkende snelheid werd de bal nauwkeurig rond getikt en was er steeds een afspeelmogelijkheid. Uit zo een aanval kopte de Uruguayaan Alvaro Pereira, nog voor hij er erg in had, de tegenstander in de 4e minuut met een autogoal, naar een 1-0 voorsprong.

Uruguay kwam zo nu en dan achter de Mexicaanse verdediging, maar Edinson Cavani kon geen potten breken. Oog in oog met de Mexicaans sluitpost, schoot hij het leder keihard op diens lichaam en liet zo een droomkans, onbenut. In de 44e minuut kreeg Uruguay nog een tegenslag te verwerken toen Matias Vecino tegen de rode kaart aankeek. Ploegen zochten de kleedkamers op bij een 1-0 stand in het voordeel van Mexico.

Ook na de rust domineerde Mexico de wedstrijd en scheen het slechts een kwestie van tijd, voordat de voorsprong verdubbeld werd. Echter leek de rode kaart van Andres Guardado in de 72e minuut en de daaruit ontstane gelijkmaker van Diego Godin, roet in het Mexicaanse eten te gooien: 1-1.

Toen brak de tijd aan voor routinier Rafael Marquez om zijn ploeg bij de hand te nemen. Mexico schakelde een tandje hoger en in de 85e minuut trapte Marquez een afgeslagen bal met een schitterend diagonaal schot, waar zelfs de snelle Fernando Muslera geen antwoord op had, het doel in: 2-1.

Uruguay ging verwoed op zoek naar de gelijkmaker, maar Hector Herera maakte een eind aan al hun illusies door in blessuretijd een goed uitgespeelde aanval beheerst in te koppen: 3-1.

Venezuela ontdoet zich van Jamaica
In groep C van de Copa America, slaagde Venezuela erin de volle winst te behalen. Jamaica, de tweede Concacaf-vertegenwoordiger op de Copa, werd met 1-0 opzij gezet.

Jamaica begon fris aan de wedstrijd en kwam in de opening meerdere malen dichtbij een doelpunt, maar de spitsen hadden hun vizier niet op scherp. Het ervaren Venezuela benutte in de 17e minuut via de voet van Martinez Josef, meteen zijn eerste kans. Hierna waren de Jamaicanen even uit hun doen en pleegden overtredingen die de grens van het toelaatbare overschreden. Dit noodzaakte de arbiter in de 22e minuut tot het tonen van de rode kaart aan Rudolph Austin. Jamaica kwam deze tweede tegenvaller niet te boven. Ook de inbreng van sterspeler Wes Morgan bood geen soelaas.

Mexico gaat in deze groep vanwege een beter doelsaldo met 3 punten aan kop, gevolgd door Venezuela die eveneens 3 punten heeft.