Dodson: Kostprijs energie kan binnenkort 2 dollarcent lager
05 Jun 2016, 00:01
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen hoopt dat de kostprijs van energie in etappen omlaag gebracht kan worden. Nu is de prijs vastgesteld op ongeveer US$ 0,16 (SRD 92 cent op basis van een koers van SRD 5,50 voor de US dollar) voor een kilowattuur (kWh). "Wij streven ernaar om de prijs terug te brengen naar 14 US dollarcent en uiteindelijk naar 12 dollarcent per kWh," zegt de bewindsman in gesprek met Starnieuws.

Samen met de delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal gebogen worden over de kostprijs en het huiswerk dat tot nu toe is gemaakt. Met Staatsolie en Suralco/Alcoa die leveranciers zijn van energie, wordt er opnieuw gesproken over de berekening van de prijs. Zo is aan Alcoa aangegeven dat de energie niet thermisch wordt opgewekt, waardoor de prijsvorming lager moet liggen.

Een andere zaak die bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) van belang is, is dat er bezuinigd wordt. Het bedrijf is daar al mee begonnen. Samen met deskundigen van het IMF worden de zaken doorgenomen, ook de contracten die gesloten zijn. Dodson zegt dat met ongeveer tweehonderd personen een afvloeiingsregeling moet worden afgesproken. Gekeken wordt naar mensen die dicht tegen hun pensioen aanzitten en personen voor wie er niet veel taken zijn. Ook contractors worden onder de loep genomen.

De komende week is er een algemene vergadering van aandeelhouders. Dan zal de afslanking van het bedrijf aan de orde komen en onder welke voorwaarden dit zal gebeuren. Ook met de bond moet er verder om de tafel worden gezeten. De minister zegt dat zaken in goed overleg zullen worden afgewikkeld. De daling van de kostprijs moet ook aannemelijk gemaakt worden en gebaseerd zijn op feiten, stelt de bewindsman. Hij verwacht dat bij de verhoging in september de kostprijs al lager zal zijn. Per januari 2017 moet de subsidie aan de EBS worden afgebouwd, zoals overeengekomen is met het IMF.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May