Opec-top: Weer geen productievermindering
05 Jun 2016, 16:53
foto
De Opec-vergadering in Wenen, Oostenrijk is er weer niet in geslaagd een productie-limiet af te spreken. (Foto: Getty Images)


De prijs van olie is licht gestegen, ondanks de Organisatie van Olieproducerende landen (Opec) er niet in is geslaagd een overeenkomst te bereiken over limieten van de productie. Brent-olie is vrijdag verkocht voor bijna US$ 50 per vat, 0,4% hoger dan een dag ervoor.

Aanvankelijk daalden de prijzen, maar stegen daarna toen bleek dat de Amerikaanse ruwe olie voorraden de afgelopen week zijn verminderd. In een verklaring heeft de Opec gezegd dat haar leden baat hebben bij een “stabiele en evenwichtige oliemarkt.” Na de vergadering heeft Saudi-Arabië beloofd dat hij de markt niet zou overspoelen door zijn productie te verhogen.

Khalid Al-Falih, minister van Energie van Saudi-Arabië zegt dat zij zeer zacht zullen zijn in hun aanpak en “zullen wij ervoor zorgen dat we de markt op geen enkele manier opschrikken.” Leden van de Opec produceren 40% van 's werelds ruwe olie. Tijdens een vergadering donderdag in Wenen, Oostenrijk met de meeste leden van de Opec en andere olie-exporteurs, waaronder Rusland, zijn de deelnemers er net niet in geslaagd om de productie te bevriezen. Ook op een eerdere bijeenkomst van de Opec in Qatar in april is dat niet gelukt.

Nu duidelijk is dat de Opec de productie niet zal beperken of bevriezen, was de algemene stemming om snel te verkopen nadat de olieprijs US$ 50 per vat had bereikt. De markt kampt met een overvloed aan ruwe olie en de vraag is verminderd.
Twee jaar geleden, halverwege 2014, bereikte de olieprijs een piek van ongeveer US$ 115 per vat. Daarop daalde de prijs gestaag tot een dieptepunt in januari dit jaar, zo’n US$ 27 per vat. De dalende olieprijs is het gevolg van een zwakkere vraag en het toegenomen aanbod.

Opec secretaris-generaal Abdullah al-Badri ontkende dat de mislukking om een limiet af te spreken, betekent dat het kartel dood is. “Opec zal kracht zijn, zal sterk zijn. Opec leeft.” De olie-ministers zijn het wel met elkaar eens geworden dat de Nigeriaanse Mohammed Sanusi Barkindo, de nieuwe secretaris-generaal van de Opec zal worden. Als alles goed zit, is hij dat vanaf 1 augustus. Met het besluit komt een eind aan een jarenlang conflict tussen Saudi-Arabië en Iran, die beide hun eigen kandidaat naar voren hadden geschoven en weigerden een compromis te sluiten. Vanaf volgend maand is Gabon het veertiende lid van de Opec, hebben de olie-ministers besloten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May