Het trekkingsrecht bij het IMF kort belicht (update)
03 Jun 2016, 20:04
foto


Ik heb de afgelopen maand reeds een artikel geschreven over het IMF. Ik sta nog steeds achter hetgeen ik in dat bewuste artikel heb gesteld. Ik ben blij dat anderen mijn benadering hebben overgenomen.
In deze korte bijdrage zal ik ingaan op twee van de vele soorten leningen die IMF verstrekt aan lidlanden. Dit naar aanleiding van de opmerking van een DNA-lid over het gaan naar het IMF, ook door de regering-Venetiaan. Ik had gedacht dat ter zake deskundigen met betrekking tot het IMF de juiste toedracht/informatie aan de bevolking, met name de jongeren zouden uitleggen. Tot nu toe, helaas!

Drawing rights bij IMF
Het IMF verstrekt aan lidlanden onder andere twee soorten leningen, die als trekkingsrechten (SDR) worden aangeduid. Er is een trekkingsrecht op basis van voorwaarden en een trekkingsrecht zonder voorwaarden. Bij een trekkingsrecht met voorwaarde, moet het lenende lidland zich binden aan een Structural Adjustment Program(SAP) welk vooraf de goedkeuring van het IMF draagt. Het SAP moet dus aan de door het IMF gestelde prior actions voldoen. Dit SAP zal onder ander moeten inhouden, het afbouwen van subsidie, privatisering van staatsbedrijven, doorvoeren van belasting verhogende maatregelen, saneren van het overheidsapparaat, aanpassen van het wisselkoersbeleid. In de meeste gevallen of moet ik zeggen in alle gevallen, wordt een deel van de soevereiniteit op financieel-monetair gebied uit handen gegeven. Het IMF krijgt zeer directe bemoeienis met 's lands financieel-monetair beleid. In het ergste geval ook met economisch beleid.

Bij het trekkingsrecht zonder voorwaarden, mag een lidland maximaal 25% (een vierde deel) van het quotum door dat lidland zelf gestort (als contributie) lenen. Hier is er geen sprake van uitvoering van uitvoering van een SAP conform het IMF scenario. Je geeft op geen enkele wijze de financieel-monetaire soevereiniteit uit handen.
Ik moet voor de duidelijkheid ook aangeven dat in beide gevallen gebruik wordt gemaakt van het trekkingsrecht als het lidland tekort heeft aan deviezen. Het IMF kan op verzoek van het lidland dat met deviezentekort te kampen heeft, betalingsbalans steun bieden. Uiteraard niet als sinterklaas of filantropische instelling.

De regering-Venetiaan heeft in tegenstelling tot wat ik eerder gesteld heb geen gebruik gemaakt heeft van het trekkingsrecht. Het aanbod daartoe is wel gedaan, maar is uiteindelijk van de hand gewezen door het kabinet-Venetiaan. De press officer de heer A. Raphael van het IMF voor Latin America en de Carribean, heeft mij per e-mail deze correctie voorgehouden. Hij zegt letterlijk het volgende hierover:In the article you claim that Suriname under the Venetiaan government had a program with the IMF. This in incorrect.The current Stand-By-Arrangement is the First ever Financial assistance program that the IMF with Suriname.

Ik moet even wel opmerken dat ik niet heb gezegd, dat Suriname onder Venetiaan een programma heeft uitgevoerd met ondersteuning van het IMF. Het huidige actuele trekkingsrecht is wel gebonden aan voorwaarden met de zoals hierboven aangehaalde consequenties.
Ik hoop met dit korte artikel een bescheiden informatieve bijdrage te hebben geleverd over het fenomeen trekkingsrecht, bekend bij het IMF.

Bert Eersteling
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May