Wereldberoemde Louvre gesloten door vloedwater
03 Jun 2016, 14:37
foto
De getroffen gebieden in Frankrijk en Duitsland.(Beeld: BBC)


Het vloedwater in Parijs blijft stijgen. De Seine rivier kan binnen enkele uren haar hoogste punt van maximaal 6,5 meter bereiken. De wereldberoemde Louvre en Orsay musea zijn gesloten, zodat het personeel kostbare kunstwerken in veiligheid kan brengen.

Het aantal doden als gevolg van de overstromingen is inmiddels opgelopen tot minstens vijftien, waarvan tien in het zuiden van Duitsland, in Frankrijk en Roemenië elk twee en één in België. Er zijn voor het weekend meer regenbuien voorspeld in een strook van Centraal-Europa van Frankrijk naar Oekraïne.

Verschillende steden in Zuid-Duitsland zijn verwoest. België, Oostenrijk, Nederland en Polen hebben ook getroffen door de gevolgen van de zware regenval. Duizenden mensen zijn gedwongen hun huizen te verlaten.

De Franse president François Hollande zei dat het weer een ernstige klimaat fenomeen is en een wereldwijde uitdaging. Hij zal de noodtoestand afkondigen in de zwaarst getroffen gebieden, waardoor noodfondsen beschikbaar komen. In Parijs zijn nood barrières langs de Seine geplaatst. Een aantal bruggen is gesloten en toeristenboten mogen niet varen op de rivier. De Seine is gestegen tot zes meter, een niveau dat sinds 1982 niet is bereikt. In 1982 piekte de rivier op 6,18 meter, in 1955 was dat 7,1 meter en in 1910 bereikte de Seine haar hoogste niveau van 8,62 meter.

De autoriteiten verwachten dat het waterpeil in de middag de 6,3 meter zal bereiken. In het ergste geval zal de rivier stijgen tot 6,5 meter. Gedurende het weekend zullen deze hoge waterniveaus aanhouden.

In Zuid-Duitsland worden nog enkele mensen vermist. Bondskanselier Angela Merkel zegt dat het land rouwt om degenen die hun leven hebben verloren. Het ergste incident vond plaats in Beieren waar drie vrouwen zijn gevonden die waren verdronken in de kelder van hun huis. In België is vanmorgen het lichaam van een imker gevonden. Hij werd verrast door het vloedwater, terwijl hij bezig was zijn bijenkorven te beschermen tegen het water.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May