Zware regenval eist tol in Europa
02 Jun 2016, 09:27
foto
De Seine in Frankrijk is door hoge waterstanden buiten haar oevers getreden. (Foto's: Reuters)


Overstromingen in Duitsland, Frankrijk, Nederland en België zorgen voor veel schade en overlast. In Duitsland zijn minstens vier doden gevallen als gevolg van het noodweer en worden nog twee vermist. Sommige delen van Midden-Frankrijk kampen met de ergste overstromingen in meer dan een eeuw.

In Frankrijk zijn duizenden geëvacueerd en is het lichaam van een bejaarde vrouw gevonden in haar overstroomde woning. Het noodweer blijft aanhouden in het weekend met voorspellingen van zware buien voor Midden-Europa, in een strook van Frankrijk tot Oekraïne. Gevreesd wordt dat de overstromingen verergeren.

Duizenden in Duitsland zitten zonder elektriciteit en ligt het centrum van Frankrijk blank. Voor Loiret in het zuiden van Parijs geldt alarmfase rood. De regio zet zich schrap voor een verdere stijging van de al uitzonderlijk hoge waterstanden. Bijna 10.000 woningen zijn verstoken van elektriciteit in Frankrijk.

Het dodelijkste incident heeft plaatsgevonden in het plaatsje Simbach am Inn, waar de lichamen van drie mensen zijn aangetroffen in een overstroomd huis. Reddingswerkers vrezen dat er mogelijk nog meer slachtoffers zijn gevallen. Het snel stijgende water heeft verschillende mensen verrast. Hele dorpen in de Duitse deelstaat Beieren zijn geïsoleerd door het water. In de komende uren en dagen dreigt het overstromingsgevaar ook voor Oostenrijk.

Het vloedwater heeft auto’s en bomen meegesleurd. Ook meubels uit ondergelopen huizen zijn meegesleept in het watergeweld. In de historische stad Passau is de noodtoestand uitgeroepen. In Oostenrijk zijn school en wegen gesloten. Ook Nederland verwacht meer waterellende. Voor de zeven opeenvolgende dag is gewaarschuwd voor onweersbuien en overstromingen. Het verkeer ondervindt veel hinder.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May