Beveiliging president Venezuela zorgt voor ongerief
27 Nov 2010, 05:00
foto


President Hugo Chávez van Venezuela werd zwaar beveiligd vrijdagavond van Zanderij naar Paramaribo en terug vervoerd. Veel mensen wisten niet waarom ineens twee helikopters, met zoeklichten, laag over hun woningen vlogen. Terwijl een escorte met loeiende sirenes, met een flinke vaart, door de straten reed, volgden de helikopters de colonne. Chávez en president Desi Bouterse reden samen van Zanderij naar het paleis. Zij hadden in Guyana de vergadering van de Unie van Zuid-Amerikaanse staten (Unasur) bijgewoond.

Verschillende media kregen kort voor aankomst van het kabinet van de president de tijd door om zich aan te melden bij het paleis. Ter plekke aangekomen, bleek het een moeilijke klus te worden om te filmen en te fotograferen. Vragen stellen zat er helemaal niet in. De veiligheid in het paleis was compleet overgenomen door de beveiliging van Chávez. Tientallen veiligheidsmensen waren eerder aangekomen in Suriname. Zij hadden hun eigen regels, waarop in eerste instantie geen invloed uitgeoefend kon worden.

Venezolaanse media waren ook al in de middag op het paleis. Zij hebben een satellietverbinding tot stand gebracht met Caracas en zonden de aankomst van Chávez live uit. De Venezolaanse journalisten kreeg alle faciliteiten om hun werk te doen. De Surinaamse pers werd op enkele meters afstand gestationeerd. Vooraf werd afgesproken dat van die afstand ongehinderd gewerkt kon worden.

Toen de presidenten aankwamen, dromden de Venezolaanse mediawerkers zich voor hun president, waardoor het voor de Surinaamse media nauwelijks mogelijk was om de aankomst vast te leggen. Toen enkelen probeerden dichterbij te gaan, werden ze terugverwezen naar de aangewezen plek. De Venezolanen mochten vrijelijk hun werk doen. Journalisten hoefden niet eens hun beklag te doen bij de voorlichting van het kabinet van de president, want die keurde de situatie ook af.

Perschef Cliff Limburg, die net uit Guyana aangekomen was, greep in en overlegde met de veiligheidsdienst. Toen werd besloten zeven personen van de Surinaamse media naar boven mochten gaan om de ondertekening vast te leggen. Van Limburg mocht iedereen naar binnen. Er kon uitgebreid worden gefilmd, gefotografeerd en vragen worden gesteld. Op vragen gingen de presidenten uitvoerig in, terwijl zij ook uit zichzelf nog extra mededelingen deden.

Journalisten konden uiteindelijk uitgebreid filmen, fotograferen en vragen stellen aan de presidenten Desi Bouterse (tweede van rechts) en Hugo Chávez van Venezuela (uiterst rechts).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May