SAAA: Opgedane kennis in VS teruggeven aan Suriname
02 Jun 2016, 07:42
foto
De Suriname America Alumni Association heeft tijdens een netwerkavond VS-ambassadeur Edwin Nolan, welkom geheten. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Suriname America Alumni Association (SAAA) heeft dinsdag een netwerkavond gehouden in het tuinhuis van de Surinaamse Bank. De avond was tegelijk een kennismaking voor de Amerikaanse ambassadeur Edwin Nolan met de SAAA-leden.

De diplomaat gaf aan dat hij steeds contact heeft gehad met lokale alumni in de landen waar hij heeft gediend. Tussen de alumni die een training in de Verenigde Staten (VS) hebben gevolgd, zitten staatshoofden, minister-presidenten en ministers. “Dit is dus een elitegroep en vanavond hebben we een ambassadeur, ex-minister, bankiers en heel veel jongeren onder ons. Ik ben er zeker van dat sommige van hen belangrijke functies zullen innemen in het land.” Nolan kondigde aan dat na een periode van 22 jaar weer een Surinamer is geselecteerd voor het Hubert H. Humphrey Fellowship Program. Suriname staat niet wijd en zijd bekend in de VS. Amerikanen leren over Suriname, via de Surinamers die meedoen in de trainingsprogramma’s, gaf de ambassadeur aan. Omgekeerd brengen de alumni kennis over Amerika en hun ervaringen naar huis. Nolan ziet graag dat de alumni na terugkeer niet alleen hun kennis delen, maar zich vooral ook inzetten voor de ontwikkeling van het land.

De Amerikaanse uitwisselingsprogramma’s zijn bedoeld om het wederzijds begrip tussen de bevolking van Suriname en de VS te bevorderen, licht Public Affairs Officer Melissa Quartel, nader toe. De alumni keren huiswaarts met een nieuw netwerk vol Amerikaanse contacten. Dit bevordert de verdere uitwisseling van ideeën tussen onze beide landen op verschillende gebieden. “Wij geloven dat deze mens-tot-mens relaties net zo essentieel zijn voor het versterken van de banden tussen onze twee landen, als het formele diplomatieke werk uitgevoerd door onze respectieve ambassades.”

300 Surinamers
Door de jaren heen hebben meer dan 300 Surinamers via de Amerikaanse ambassade aan een uitwisselingsprogramma meegedaan, zegt Alumni Coördinator Ingrid Hill. De personen zijn via verschillende programma’s afgevaardigd, zoals het Fulbright programma, International Visitor Leadership Programma (IVLP), Youth Exchange and Study Program (YES), Youth Ambassadors Program (YA) en Hubert H. Humphrey Fellowship Program. Recent is aan dit lijstje Young Leaders of the Americas Initiative programma toegevoegd. Deze training is gericht op jonge ondernemers.

Enkele trainingsonderwerpen zijn: onderwijs, politiek, leiderschap, media, religie, economie, gezondheidszorg en milieu. “Naast deze programma’s zijn er nog kleinere, individuele, programma’s waaraan Surinamers deelnemen, soms in regionaal verband”, geeft Hill aan. De SAAA rekent nu ook Surinamers die met een OAS beurs in de VS hebben gestudeerd, tot haar alumni. Van de 300 Surinaamse alumni zijn ongeveer 180 personen al lid van de associatie, die in december 2013 is opgericht.

Teruggeven
De VS heeft in deze groep personen geïnvesteerd en de SAAA probeert via de leden, terug te geven aan de Surinaamse gemeenschap, zegt Hill. “De leden zijn het er over eens dat zij door de kennis en ervaring in de VS een zekere passie, drive, hebben ontwikkeld, om die met anderen te delen.’
In juli houdt de SAAA de volgende activiteit. Deelnemers aan de training ‘Make it Your Business to Start a Business’, zullen hun eigen bedrijfsplan presenteren, geeft SAAA-ondervoorzitter Lilian Wiebers aan. In 2015 en 2016 heeft de organisatie 33 jongeren uit Nickerie en Paramaribo getraind in ondernemerschap. Wiebers zegt dat de SAAA zich de komende periode gaat richten op onderwerpen als jeugd en onderwijs, milieu en gezondheid, Jeugd en burgerparticipatie.

Momenteel zitten acht Surinaamse jongeren in de VS voor het YES programma. Ze keren van de maand terug, na een verblijf van tien maanden. Tussen nu en eind september, wanneer het fiscaal jaar eindigt, zullen nog zestien Surinamers afreizen voor een training. Zes jongeren doen mee aan YES, acht jeugdigen en een begeleider gaan voor het YA programma, terwijl één persoon participeert aan het IVLP ‘Combating Trafficking in Persons’. Voor de periode 2016-2017 zijn er al vier Surinamers genomineerd voor een IVLP deelname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May