Regering wil verdere koopkrachtdaling voorkomen
01 Jun 2016, 09:15
foto
Uit de grafiek is te zien dat de export vanaf 2013 is gedaald, terwijl er meer wordt geïmporteerd. (Bron: Stabiliteits- en Herstelplan)


De regering heeft zich voorgenomen de deviezenuitgaven van ons land in lijn te brengen met de verdiencapaciteit van het land. Bezuinigingen om het begrotingstekort binnen het gestreefde 3 tot 5% te houden, zullen leiden tot koopkrachtdaling. Als grootste uitdaging in de periode van de uitvoering van haar Stabilisatie- en Herstelprogramma 2016-2018 ziet de overheid het voorkomen dat de koopkracht te ver daalt.

President Desi Bouterse heeft het programma dinsdag gepresenteerd in De Nationale Assemblee. In het plan van de regering staat dat voorkomen moet worden dat de koopkracht zover daalt dat vooral de lokale productiebedrijven moeten sluiten en de lage- en middeninkomensgroepen in 'onaanvaardbare sociale nood' komen te verkeren. Het programma voorziet in compenserende maatregelen om de koopkracht van specifieke groepen te beschermen en om verslechtering van de inkomensverdeling tegen te gaan.

Voor de Sociaal Economische Raad (SER) is ook een rol in het geheel toebedacht. De SER zal zo spoedig mogelijk worden geconsulteerd over het geven van richtlijnen voor compensatie van loon- en salaristrekkers in de particuliere sector en de vaststelling van een reële armoedegrens die in lijn is met de betaalcapaciteit van de overheid en het bedrijfsleven.

In het document staat dat het besteedbaar inkomen van de sociaal zwakkere personen en huishoudens door compenserende maatregelen zoveel mogelijk moet worden teruggebracht naar het niveau van de officiële armoedegrens. Behalve verstrekking van het basispakket aan zwakke huishoudens, wordt ook het programma met 40 basisgoederen geëvalueerd en opnieuw ingesteld. De subsidie van het openbaar vervoer, schoolvervoer en transport van personen met een beperking wordt voortgezet.

Inkomens onder de armoedegrens hoeven geen solidariteitsheffingen te betalen. Er zijn ook geen kostenverhogende maatregelen voor de gezinnen voor de toegang tot kwalitatief goed onderwijs. Er komt een verruiming van de mogelijkheden voor studietoelagen en –leningen. De regering heeft zich voorgenomen tweedekansonderwijs te creëren.

Kleinverbruikers zoals gedefinieerd in het advies van de SER zijn gevrijwaard van de tariefaanpassing van gas, water en elektriciteit. Er komen minimum- en maximumprijzen voor basisgoederen en economisch strategische goederen. Zo zullen goederen die behoren tot de eerste levensbehoeften nog steeds onbelast zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May