Bewoners Mariënburg al een week zonder water
26 May 2016, 03:59
foto
Assembleelid Ingrid Karta-Bink


Burgers van Mariënburg en omgeving krijgen al ruim een week geen water uit de kraan. Het tussenstation op de voormalige suikerplantage krijgt geen water aangeleverd, omdat de watertransporteurs al zes maanden geen betaling hebben ontvangen. Omwonenden zijn volledig afhankelijk van regen- en putwater.

Assembleelid Ingrid Karta-Bink, (PL) vindt dat de burgers van Commewijne constant in de steek worden gelaten. Eerder had zij een beroep gedaan op minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) om geen brandjes te blussen, door 2 kilometer aan asbestbuizen te vervangen met PVC-buizen ter waarde van SRD 2 miljoen. Er zijn gebieden die helemaal geen water uit de kraan krijgen.

De volksvertegenwoordiger zegt dat er op dit moment geen cent is in het districtsfonds, waardoor er ook geen betalingen kunnen worden verricht. De storting van het derde kwartaal vorig jaar werd volledig overgeslagen door het ministerie van Regionale Ontwikkeling en pas in het vierde kwartaal werd over dat kwartaal gestort. Dit, terwijl er openstaande schulden waren van het derde kwartaal en aannemers, winkeliers, pomphouders en andere dienstverleners, al heel lang op hun geld wachtten. Intussen is de Surinaamse munt ook nog eens met 46% ontwaard. De dienstverleners zijn de situatie helemaal beu, zegt Karta-Bink.

Zij trekt aan de alarmbel, nu blijkt dat ook de watertransporteurs nog zes maanden achterstallige betaling van NH moeten ontvangen en hun diensten hebben gestaakt. Het vorig jaar bleek dat de watertransporteurs maar liefst twee jaren lang niet waren uitbetaald. Toen had Karta-Bink in het parlement gepleit voor betaling van deze dienstverleners, omdat die anders hun werkzaamheden zouden staken. “Nu zijn ze weer in dezelfde situatie beland.”

Ook de vuilophaaldienst moet over het vorig jaar nog vier maanden betaling ontvangen, plus over de afgelopen maanden van 2016. “Commewijne krijgt constant die stiefmoederlijke behandeling van de centrale overheid,” zegt een gebelgde Karta-Bink.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May