Hof van Justitie behandelt vonnis CHS in record tempo
22 May 2016, 00:33
foto
Advocaat Irvin Kanhai


Het is de raadsman van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), Irvin Kanhai, gelukt om het vonnis tegen zijn cliënt op een ongebruikelijk korte termijn aan het oordeel van het Hof van Justitie te onderwerpen. Maandag dient de zaak al bij het Hof waarin Kanhai vraagt om schorsing van het vonnis tegen het CHS om te voorzien in de vacature die ontstaan is door het terugroepen van de Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan.

Kanhai om een reactie gevraagd over de zeer vlotte actie vanuit het Hof van Justitie, zegt aan Starnieuws dat het om een zeer zwaarwichtige aangelegenheid gaat. Twee volksvertegenwoordigers worden teruggeroepen, waarbij het CHS wordt opgedragen om te voorzien in de vacature. "Het is bijzonder belangrijk dat het Hof zich uitspreekt over deze kwestie die van groot belang is".

Het CHS heeft op basis van het vonnis een proces-verbaal opgemaakt en betekend aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tot nu toe is er verder niks gebeurd. De oppositionele partijen vinden dat met het verder participeren van Sapoen en Chitan in De Nationale Assemblee, de rechtsstaat in gevaar is gebracht. Volgens hen worden illegale besluiten genomen door De Nationale Assemblee.

Kanhai merkt op dat hij niet alleen in hoger beroep is gegaan bij het Hof van Justitie. Hij heeft ook een memorie van grieven ingediend waarin is uitgelegd waarom het vonnis niet uitvoerbaar is. De raadsman stelt dat het CHS geen rechtspersoon is en geen drager is van rechten en plichten. Het CHS is slechts beperkt tot constitutionele taken.

Kanhai haalt aan dat het hoofdstembureau voorziet in de vacature wanneer een volksvertegenwoordiger wordt teruggeroepen. Hij betwist ook of Pertjajah Luhur de partij is die terug moest roepen, aangezien de verkiezing in V7 verband ingegaan is. Deze combinatie hield al op te bestaan, voordat de zittingsperiode van de De Nationale Assemblee inging. De wet voorziet niet in hoe er dan gehandeld moet worden. De advocaat blijft erbij dat het vonnis niet uitvoerbaar is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May