Mexico stemt in met uitlevering drugsbaron Guzman
21 May 2016, 13:32
foto
Joaquin Guzman is een half jaar na zijn ontvluchting opnieuw gevangen gezet. (Foto: Reuters)


De Mexicaanse regering heeft de uitlevering van drugsbaron Joaquin 'El Chapo’ Guzman aan de Verenigde Staten goedgekeurd. Hij zal in de VS terecht staan voor smokkel en moord.

De advocaten van Guzman hebben gezegd dat ze in beroep gaan tegen de beslissing, wat betekent dat het proces zich nog maanden kan voortslepen. De beruchte drugsbaron is in januari weer gevangen genomen, nadat hij zes maanden eerder via een tunnel was ontsnapt uit zijn streng beveiligde gevangeniscel.

Mexicaanse autoriteiten hebben hem deze maand overgebracht naar een gevangenis in de buurt van de Amerikaanse grens. Ze ontkennen echter dat de verplaatsing naar Ciudad Juarez, net over de grens van El Paso, Texas, een voorloper is op de uitlevering.

Zeven Amerikaanse federale aanklagers hebben Guzman beschuldigd. Hij wordt ook beschuldigd van het witwassen van geld en wapen- en drugsbezit. De advocaat van Guzman, Juan Pablo Badillo, heeft persbureau Reuters verteld dat hij in de komende dagen vele juridische uitdagingen zal verzamelen.

Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de VS Guzman heeft gegarandeerd dat hij niet zal worden geconfronteerd met de doodstraf als zijn uitlevering doorgaat.

Geboren in een boerengezin, werd Guzman het hoofd van het Sinaloa kartel, dat op een gegeven moment verantwoordelijk was voor een kwart van alle drugs die de VS via Mexico binnenkwam. Voor zijn ontsnapping vorig jaar Guzman was al eerder ontvlucht uit een gevangenis, waarna hij voor meer dan een decennium uit handen van de autoriteiten is gebleven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May