EBS plaatst nieuwe stroomtarieven op website
20 May 2016, 11:25
foto


De Energiebedrijven Suriname NV (EBS) heeft op haar website de nieuwe energietarieven die per 1 mei zijn ingegaan geplaatst. Deze tarieven waren vorige week donderdag nadat president Desi Bouterse had aangekondigd dat de nieuwe verhoging twee weken zou worden aangehouden, weggehaald van de website.

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) was heel boos om de ad hoc maatregel van het staatshoofd. Afbouwen van subsidies, waaronder van de stroomtarieven, is een vereisten van het fonds, wil Suriname in aanmerking komen voor de steun die de regering heeft aangevraagd. Het IMF beslist over drie dagen, op 23 mei, over de betalingsbalanssteun aan Suriname. Een eerdere vergadering van het IMF over dit besluit midden mei, was afgeblazen. Het fonds had om opheldering gevraagd nadat president Bouterse had bekendgemaakt dat de verhoging van de stroomtarieven voor enkele weken zou worden aangehouden.

Overeengekomen was met het IMF dat de energietarieven in drie termijnen tot 1 januari 2017 zouden worden verhoogd, ingaande 1 mei. Suriname had aangegeven dat hij tot 1 januari 2017, SRD 215 miljoen aan subsidie aan de EBS zou afbouwen.
Ofschoon de regering nog geen overeenstemming heeft bereikt met de verschillende actoren in de samenleving, zijn de verhoogde tarieven naar het zich laat aanzien toch doorgevoerd. Het staatshoofd had aangegeven dat de Sociaal Economische Raad en het Tripartiet Overleg zich zouden buigen over de afbouw van de subsidie van de stroomtarieven.

Nagenoeg alle groepen in het land hebben aangegeven dat de verhoging zoals aangegeven op 1 mei onacceptabel is. Er is een week geleden massaal geprotesteerd tegen de verhoging van de stroomtarieven. En terwijl de regering nog praat met de Raad van Vakcentrales in Suriname en met bedrijfslevenorganisaties zijn de nieuwe stroomtarieven geplaatst op de website van de EBS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May