Regering: Meevallers economie pas laat op gang
20 May 2016, 13:26
foto
Het Financieringsprogramma zoals uitgewerkt door de regering.


De meevallers om de inkrimping van de economie te compenseren komen te laat in 2016. Zo concludeert de regering in haar concept Stabilisatie- en Herstel-plan 2016-2018. Zo komt de opstart van de Surgold mijn in het derde kwartaal op gang.

De betalings-, budgetsteun en investeringsfondsen die met het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank en de Caribische Ontwikkelingsbank zijn overeengekomen, worden op verschillende wijze en op verschillende tijdstippen operationeel, schrijft de regering. Zij verwacht dat als gevolg hiervan het effect op de groei verschillend zal zijn, terwijl het in de leningsvoorwaarden overeengekomen plafond voor overheidsuitgaven de effectieve besteding van deze fondsen zou kunnen beperken. De feitelijke bestedingen van de fondsen, met uitzondering van de betalingsbalanssteun, zullen pas in het derde en zeker voor bepaalde lijnen, pas in het vierde kwartaal op gang komen.

Voorts ziet de regering het herstel van de prijzen van onze exportproducten geleidelijk aan gebeuren. Ook zullen bestedingen in het kader van de heropstart van de bauxiet en aluinaarde industrie pas laat in het derde kwartaal op gang komen.
De regering zegt dat “hoewel het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018 nu pas publiekelijk wordt gemaakt, het onvermijdelijk was dat zij eerder maatregelen moest nemen om de crisis te bezweren.”

Vanuit de Centrale Bank van Suriname is het monetair beleid geformuleerd dat zich voornamelijk richt op prijsstabilisatie door de geldhoeveelheid in de economie te beheersen en een meer markt gedreven wisselkoersbeleid te vestigen. Voor het stabiliseren van de wisselkoers is betalingsbalanssteun essentieel, schrijft de regering, net als sleutelhervormingen in het wisselkoersregiem die een meer marktconforme wisselkoers moeten bevorderen.

Het operationeel worden van een openmarktpolitiek, het uitgeven van schatkistpapier en als nodig een aanpassing van de kasreservepercentages moeten de geldhoeveelheid meer beheersbaar maken. De Centrale Bank zal voor monitoring van dit beleid nieuwe ijkpunten of sleutelindicatoren ontwikkelen en deze controleren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May