Egyptisch leger vindt wrakstukken neergestort vliegtuig
20 May 2016, 08:39
foto
De mogelijke laatste bewegingen die de Airbus A320 met vluchtnummer MS804 maakte.


Het Egyptische leger heeft de persoonlijke bezittingen van passagiers en wrakstukken gevonden van vlucht MS804 van EgyptAir. Het puin is vanmorgen vroeg gevonden in de Middellandse zee. In het toestel dat gisteren vroeg van de radar verdween zaten 66 personen.

De marine zegt dat het puin ongeveer 290 km ten noorden van de kustplaats Alexandrië is gevonden. Ze is nu op zoek naar de zwarte doos recorders van het vliegtuig. De Egyptische president Adbel Fattah al-Sisi heeft zijn medeleven betuigd aan degenen aan boord en hun dood officieel bevestigd.

Hoewel vingers wezen naar islamitische militanten die zeven maanden geleden een ander vliegtuig dat over Egypte vloog, neerhaalden heeft geen enkele groep de verantwoordelijkheid van de Airbus A320 die van Parijs op weg was naar Caïro opgeëist. Drie Franse onderzoekers en een technisch expert van Airbus zijn aangekomen in Caïro om te helpen bij het onderzoek van het gecrashte toestel.

De Egyptische premier Sherif Ismail zegt dat het te vroeg is om een verklaring te vinden voor de ramp. De minister van Luchtvaart heeft laten doorschemeren dat een terroristische aanslag waarschijnlijker is dan een technisch defect. Hoewel er geen officiële verklaring van de oorzaak van de crash is, viel de verdenking meteen op islamitische militanten die sinds 2013 strijden tegen de Egyptische regering nadat een verkozen islamistische leider werd verdreven. In oktober, heeft de groepering Islamitische Staat de verantwoordelijkheid opgeëist voor het opblazen van een Russisch straalvliegtuig dat explodeerde nadat het was opgestegen van een Egyptische toeristenoord. Russische onderzoekers zeiden dat er een bom aan boord was gesmokkeld.

De vliegramp vorig jaar heeft de Egyptische toeristische sector - één van de belangrijkste deviezenbronnen van het land van 80 miljoen mensen- al een zware slag toegebracht. Een soortgelijke aanval zou de hoop op herstel van de sector de grond inboren.

Het vliegtuig verdween kort nadat hij het Griekse luchtruim had verlaten en het luchtruim van Egypte had betreden. De Griekse minister van Defensie, Panos Kammenos, verklaarde dat de Airbus radicaal is gezwenkt en van 11.277 meter stortte tot 457,2 meter voordat hij van de Griekse radarschermen verdween. Oproepen van de Griekse luchtverkeersleiders om vlucht MS804 bleven onbeantwoord net voordat het toestel het Griekse luchtruim verliet.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May