Bouterse roept op geen wrok te koesteren tegen Nederland
25 Nov 2010, 13:00
foto


President Desi Bouterse heeft bij de herdenking van de onafhankelijkheidsdag alle Surinamers opgeroepen geen wrok te koesteren tegen Nederland als voormalige kolonisator. Hij sprak De Nationale Assemblee, diplomaten, buitenlandse organisaties en andere genodigden donderdag toe tijdens een buitengewone openbare vergadering van het parlement. Ook de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi, behoorde tot een van de genodigden.

Bouterse benadrukte dat in 1980 er een omslag is gemaakt en een basis is gelegd voor een veranderd denken. “De omslag in beleid die zich nu aan het voltrekken is, zal Suriname ervan moeten weerhouden om naar die bronnen van ons verval te kijken en zich erdoor te laten beïnvloeden. Het doet er niet meer toe wat onze koloniale machthebbers ons hebben misdaan, we gaan nu de wijde wereld in”, aldus Bouterse, de laatste zin nadrukkelijk herhalend.

Bouterse noemt zichzelf een levend voorbeeld van wat individuen en de totale Surinaamse gemeenschap is aangedaan. “Na jaren vertellen ze zelf wat ze ons aangedaan hebben. En ik denk dat we met geen enkele wrok of bitterheid om moeten kijken. Wij hebben de opdracht om deze zaken achter ons te laten. Als u er geen aandacht aan besteed, geloof me ze komen zelf naar je toe”, aldus de president. Hij doelde op dat Nederland nu vertelt dat er plannen waren om in 1986 een invasie te plegen en Bouterse gevangen te nemen. Dinsdag had de president een onderhoud met de Nederlandse ambassadeur. Nederland had om deze ontmoeting gevraagd.

De president vindt ook dat Surinamers moeten leren van elkaar te houden. Politieke verschillen in beleidsinzichten zullen nooit verdwijnen. Er zal nooit eenduidigheid zijn in benadering of hoe het beleid uit te voeren. Ook deze keer riep Bouterse op tot eenheid en saamhorigheid, om samen het land op te bouwen. Terwijl de president wees op de eenheid, waren de lege stoelen getuige van de afwezigheid van het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling. Deze combinatie was afwezig en gaf hiermee een politiek signaal dat ze ontevreden is met het beleid en de behandeling.

De president benadrukte dat alle Surinamers, waar ter wereld die zich ook bevinden, niet als vreemden beschouwd mogen worden. Het nieuwe beleid van deze regering biedt ruimte aan al de Surinamers, met of zonder een Surinaamse nationaliteit, om hun bijdrage te leveren aan de opbouw van het land. “Ze zijn hier geboren en dit land is ook hun land”, verzekerde Bouterse. Volgens hem maakt het vooral nu bij de viering van 35 jaar onafhankelijkheid helemaal niet uit tot welke geloofsovertuiging, etnische groep of politieke partij een Surinamer behoort. Belangrijk voor Bouterse is de eenheid en samen werken aan de opbouw van het land.

President Desi Bouterse (links) en de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi hebben dinsdag een onderhoud met elkaar gehad. Het initiatief ging uit van Nederland. (Foto: kabinet van de president/Dennis Dens)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May