Oppositie en DOE verlaten zaal bij stemming handvest OIC
20 May 2016, 00:01
foto
De oppositie verlaat de vergaderzaal kort vóór de stemming. (Foto's: René Gompers)


Met 28 stemmen vóór is het herziene handvest van de 'Organisation of Islamic Cooperation' (OIC) donderdagmiddag aangenomen door De Nationale Assemblee. De oppositie had kort vóór de stemming de vergadering verlaten als protest tegen besluitvorming, waarbij Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, deel van zijn. Asiskumar Gajadien zei dat de oppositie niet zal meewerken aan illegale beslissingen. Ook Carl Breeveld (DOE) verliet de zaal, omdat hij zich niet kan terugvinden in het exclusivisme in het handvest. NDP-fractieleider André Misiekaba die ook kanttekeningen had, ook vanwege zijn geloofsovertuiging, deelde mee dat hij uit algemeen belang het document niet af zal wijzen, aangezien Suriname reeds twintig jaar terug toegetreden is tot deze organisatie.

Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken benadrukte dat Suriname als lid multireligieus en multicultureel blijft. Suriname wordt niet een 'moslimstaat', maar behoudt zijn diversiteit waar het bekend om staat. Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs, haalde aan dat Suriname al jarenlang tal van voordelen heeft door het lidmaatschap van de OIC. Diverse projecten zijn uitgevoerd en andere zijn in de plannen.

Chan Santokhi, fractieleider van de VHP, en partijgenoot Krishna Mathoera wilden weten wat de relatie is met de lening van US$ 1,78 miljard, gealloceerd door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). Deze vraag werd ook bij een eerdere behandeling gesteld. Badrising heeft de vraag doorverwezen naar minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons deelde mee dat de bewindsman tijdens de behandeling van het herstelplan, zal ingaan op deze vraag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May