Assembleeleden stellen indringende vragen over OIC
19 May 2016, 07:01
foto
De Nationale Assemblee komt om 14.00 uur in openbare vergadering bijeen.


De Nationale Assemblee vergadert vanmiddag verder over het herziene handvest van de 'Organisation of Islamic Cooperation' (OIC). Minister Niermala Badrising benadrukte bij de beantwoording van vragen, dat Suriname met het lidmaatschap en de goedkeuring van het herziene handvest, geen 'moslimstaat' wordt. Zij benadrukte dat in het handvest de principes, idealen en doelen van de organisatie zijn vastgelegd.

Diverse leden hebben sinds de behandeling van het herziene handvest op 3 maart is begonnen, kritische vragen gesteld over wat het lidmaatschap precies betekent en wat de voordelen zijn. Bij het religieuze aspect is diepgaand stilgestaan door NDP-fractieleider André Misiekaba en Carl Breeveld (DOE). Suriname is bijkans twintig jaar lid van de OIC. De minister voerde aan dat Suriname binnen OIC bekend staat als land met een bijzondere mate van culturele diversiteit. Zo representeert het land zich ook. Dit heeft volgens Badrising nooit als een belemmering gediend.

In het handvest is ook opgenomen het garanderen van vrede, veiligheid, harmonie en eenheid. Deze principes worden ook gedeeld door Suriname. Ze zijn verankerd in de grondwet. De meerderheid van de landen in OIC belijden het islamitische geloof. Dat is niet de basis waarom Suriname is toegetreden tot deze organisatie. Badrising haalde aan dat in diverse opzichten de OIC enorme mogelijkheden biedt voor samenwerking en ontwikkeling. Suriname heeft veel voordelen aan het lidmaatschap.

Het handvest is gebaseerd op diverse internationale verdragen. De rechten worden gerespecteerd. De goedkeuring betekent volgens de minister niet dat Suriname een 'moslimstaat' wordt. De vorige week zijn nog niet alle vragen beantwoord door de minister. De vergadering werd uitgesteld om de vraagpunten die nog spelen, te kunnen beantwoorden.

De Nationale Assemblee komt eerst in huishoudelijke vergadering bijeen om 11.30 uur. De openbare vergadering is gepland voor 14.00 uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May