Stijging wisselkoers zorgwekkend: SRD 6,52 voor de US$
19 May 2016, 00:00
foto
De wisselkoersen voor vandaag.


De SRD wordt met de dag minder waard. De wisselkoers voor donderdag is vastgesteld op SRD 6,52 voor de US dollar. Wie wil verkopen krijgt daar gemiddeld SRD 6,40 bij de bank of cambio. De banken en cambio's concurreren elkaar om hun marktaandeel te kunnen behouden. Hierdoor wordt de koers verder opgestuwd.

De euro wordt door de cambio's en de banken verkocht voor SRD 7,36. De Europese munteenheid wordt opgekocht voor SRD 7,20. De verschillende wisselkoersen worden afgeleid van de US dollar. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) bepaalt dagelijks de koersen voor de volgende dag op basis van de gepleegde transacties tot 12.00 uur.

De op hol geslagen koers baart velen grote zorgen. Verschillende banken kunnen hun cliënten niet meer tegemoet komen. Ook verliezen ze klanten doordat mensen eerst informeren waar ze een hogere koers kunnen krijgen.

De CBvS is niet in staat om de koers te ondersteunen, omdat er onvoldoende deviezen zijn hiervoor. De koers wordt bepaald door de vrije markt, waarbij de vraag groter is dan het aanbod. De hoge koers maakt dat prijzen van goederen en diensten steeds omhoog gaan. De telecombedrijven passen dagelijks de koersen aan. Veel jongeren vooral zijn nauwelijks nog in staat om data te kopen voor internet.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May