Houtunie vreest voor doodsteek sector door overheid
19 May 2016, 10:52
foto


De Algemene Surinaamse Houtunie (Ashu) verklaart dat de houtsector te maken krijgt met de zoveelste nekslag toegebracht door de overheid. "Het zou wel de finale doodsteek kunnen zijn." Openbare Werken (OW) heeft meegedeeld aan de houtsector dat acht bruggen op de weg naar West Suriname en eentje naar Atjoni afgesloten worden voor trucks met een zwaardere belasting dan 8 tot 10 ton.

OW heeft een studie laten verrichten door twee consultancy bureaus die onstabiliteit hebben geconstateerd bij de bruggen. Deze kunnen onder de huidige omstandigheden slechts toegankelijk zijn voor personenvoertuigen en kleine trucks. Juist in dit gebied liggen enorme houtconcessies, waardoor de productie gedwongen helemaal stil komt te liggen. Dit heeft grote consequenties voor de bosexploitatie bedrijven, zegt de Ashu.

Net als vorig jaar, toen zich een soortgelijke situatie voordeed, zullen nu ook weer tienduizenden kubieke meters rondhout rotten in het bos, waardoor er ernstige kapitaalsvernietiging plaatsvindt. Vorig jaar werd de overheidsheffing op houtconcessies al met tienduizend procent verhoogd. Ook ging de governmenttake op brandstof omhoog, alsook de tarieven voor exportinspecties en de douanerechten. De rappe ontwaarding van de SRD komt daar nog bovenop, waardoor voor velen het water tot aan de lippen is komen te staan.

Afgelopen jaar kwam het bedrijfsleven al in met middelen om de weg te repareren, maar nu na acht maanden worden er ook andere redenen aangehaald die de draaglast van de sector ver te boven gaan. De sector zit nu met de handen in het haar, daar zij voor voldongen feiten wordt geplaatst en geen producten meer kan verplaatsen. Door de abrupte afsluiting is er geen ruimte voor afvoer van productie gecreëerd, waardoor nu de voorraden aan bederf onderhevig zullen zijn, wat weer een grote schadepost oplevert aan deze kwijnende bedrijfstak.

Volgens OW zal het herstel van de bruggen US$ 35,5 miljoen kosten, en zelfs al zou de overheid dit geld vandaag ter beschikking hebben, dan nog zouden de reparaties meer dan een jaar duren. Hiermee wordt de houtsector in feite op non-actief gesteld, concludeert de Ashu. De houtsector raakt weer in grote problemen waarbij circa 1000 gezinnen direct te lijden zullen hebben en bedrijven mogelijk over de kop gaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May