PALU-topper: Stroomtarief over langere periode uitsmeren
17 May 2016, 00:34
foto
Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter PALU


De verhoging van de energietarieven dient over een langere periode te worden uitgesmeerd. De tijdelijk aangehouden tarieven zijn erg onredelijk, omdat de middenklasse onevenredig zwaar belast wordt. Bovendien heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog twee verhogingen later dit jaar voorgeschreven, waarbij de regering niet eronder uit zal komen om ook de lagere klassen te belasten. Dit zegt PALU-ondervoorzitter Henk Ramnandalal.

"Nu in de huidige crisis zullen de verhogingen extra hard aankomen in de samenleving. Het inkomen van de gemiddelde Surinamer is bovendien ook minder waard geworden." Ramnandanlal zegt het eens te zijn met de stelling dat sterkere schouders zwaardere lasten moeten dragen. Maar ook dat moet natuurlijk naar evenredigheid en naar alle redelijkheid. De regering zal naar andere alternatieven moeten kijken om de inkomsten te verhogen die niet zo zwaar drukken op de samenleving, meent de PALU-topper. Volgens hem zijn er voldoende mogelijkheden om de inkomsten van de regering te verhogen die liggen in de sfeer van niet-belasting ontvangsten. Deze maatregelen zullen bovendien minder inflatoir werken.

De regering zal de energieprijzen ook niet los moeten zien van een lange termijn energiebeleid. De relatief hoge energietarieven in Suriname zijn het resultaat van het gebrek aan een lange termijn energiebeleid van opeenvolgende regeringen. In de vorige regering zijn daarom de Elektriciteitswet en de Wet Energie Autoriteit Suriname voorbereid onder leiding van de toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok. Deze wetten zijn inmiddels goedgekeurd door De Nationale Assemblee. De regering moet op de kortst mogelijke termijn invulling geven aan de twee goedgekeurde energiewetten. Bij de juiste toepassing ervan zal de prijs van stroom omlaag moeten gaan, meent Ramnandanlal.

Om de pijnlijke maatregelen draaglijker te maken zal de samenleving tegelijkertijd een perspectief moeten worden geboden op welke termijn er verlichting verwachtbaar is. De regering zal nu meer dan ooit haar huiswerk moeten doen om een geïntegreerd en goed doorgerekend crisisplan uit te werken en te presenteren aan de samenleving, stelt Ramnandanlal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May