Wateroverlast eist tol van landbouwer en consument
17 May 2016, 05:12
foto
Landbouwers proberen met man en macht te redden wat er te redden valt van hun aanplant.


Er lijkt geen einde te komen aan de ellende van de landbouwers. Zware regens hebben een groot deel van hun aanplant vernield en hun landbouwgronden staan nog steeds onder water. Grote delen van Saramacca en Weg naar Zee kampen met extreme wateroverlast.

Onderdirecteur Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Ashween Ramdin, zegt aan Starnieuws dat het ministerie landelijk bezig is de schade aan de aanplant in kaart te brengen. Als gevolg van extreem veel neerslag zijn diverse agrarische gebieden in verschillende districten onder water gelopen.

Het ministerie van LVV heeft zijn werkarm, NV Surzwam, ingezet om de diverse lozingen op te halen, zodat het overtollige water in de getroffen gebieden beter kan worden verwerkt. De hoge waterstanden in de rivieren maken echter dat het overtollige water niet snel kan worden afgevoerd.

Landbouwers in Saramacca hebben hun ongenoegen kenbaar gemaakt dat zwampwater wordt geloosd in de kanalen, terwijl die alleen zijn bedoeld voor irrigatiewater. Door zwampwater af te voeren, krijgt irrigatiewater geen kans om in de kanalen terecht te komen. Ook zouden kanalen dichtgegroeid zijn. Vooral over de Bhikha sluis zijn er klachten. Volgens onderdirecteur Ramdin functioneert de sluis wel en is die enkele maanden terug nog gerehabiliteerd. “Naar alle waarschijnlijkheid zijn er lekkages in de waterkerende dam, waardoor rivierwater naar binnenstroomt. LVV is bezig met het onderzoek.”

Hij legt uit dat de situatie in La Poule onder controle is en er daar geen sprake is van calamiteiten. Anders zit het met het Weg naar Zee-gebied dat onder water staat. “De lozingen zijn vrijwel opgeschoond, maar door de hoge waterstand kan het water niet optimaal worden afgevoerd.” Ramdin zegt dat de extreme regen het gevolg is van klimaatverandering. Hij benadrukt dat onderhoud van lozingen niet alleen de primaire taak van de overheid is, maar ook die van belanghebbenden. Ook het dumpen van afval in de lozingen, zorgt er volgens hem voor dat gebieden onder water komen te staan.

“Met de beperkte middelen waarover LVV beschikt, proberen we de landbouwers tegemoet te komen door de dichtbegroeide lozingen op te schonen en zo de schade te beperken tot een minimum.” Inmiddels voelt de consument de gevolgen van de wateroverlast in zijn zak. Was groenten tot drie weken terug nog betaalbaar, nu zijn de prijzen meer dan verviervoudigd. Voor drie kleine boulangers moet de consument SRD 7,50 neertellen. Een bundel amsoi (tien bossen) verkoopt de groothandelaar voor SRD 100. Een bosje dagoeblad kost nu SRD 4,50.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May