Regering gaat door op ingeslagen weg
16 May 2016, 11:06
foto


De regering gaat onverkort door op de ingeslagen weg. Zij heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geïnformeerd dat zij op schema is met alle prior actions waaraan zij zich heeft verplicht. De regering wacht het resultaat van de bestuursvergadering van het IMF op 23 mei dan ook af, staat in een persbericht dat het Kabinet van de President heeft uitgegeven.

De regering benadrukt dat er “praktisch geen alternatief is voor het home-grown programma dat het IMF en de internationale gemeenschap ondersteunen.” Volgens haar is de keerzijde om niet in zee te gaan met het IMF, een veel sterkere inkrimping van de economie, een voortgaande neergang van de koopkracht en zware lasten voor de bevolking.

De rente van de leningen die Suriname zal krijgen van het IMF en de internationale gemeenschap is ongeveer 1,05% per jaar, schrijft het kabinet. De buitenlandse valuta van deze leningen zal Suriname volgens het kabinet in staat stellen om ernstigere daling van de importen te voorkomen. “Het zal de wisselkoersstabilisatie steunen, het zal helpen om de internationale reserves op te bouwen en het vertrouwen te vergroten.” Het programma omvat ook verreikende hervormingen van het investeringsklimaat om de particuliere sector te stimuleren en de economische groei te vergroten.

De leiding van het IMF buigt zich later dan gepland over de ondersteuning van Suriname bij het uitvoeren van een tweejarig urgentieprogramma. De datum is verschoven, omdat de regering nog enkele zaken in orde moest maken. Starnieuws verneemt dat het IMF om opheldering heeft gevraagd, nadat president Desi Bouterse had bekendgemaakt dat de verhoging van de stroomtarieven voor enkele weken wordt aangehouden. Eén van de zaken die is overeengekomen met het IMF, is dat de subsidies worden afgebouwd.

De verklaring van het Kabinet van de President kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif PB_Kabinet_Pres_IMF_160516_a.pdf     pdf-icon.gif PB_Kabinet_Pres_IMF_160516_b.pdf     pdf-icon.gif PB_Kabinet_Pres_IMF_160516.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May