Pertjajah Luhur kotst Sapoen uit de partij
16 May 2016, 00:34
foto
De drukbezochte politieke bijeenkomst van Pertjajah Luhur te Dessa in het district Wanica. (Foto's: René Gompers)


De Pertjajah Luhur (PL) heeft zondag Raymond Sapoen uitgemaakt voor een verrader, overloper, kontlikker, koepari en gepasseerd station. De bestuursleden hebben hun woede de vrije loop gelaten. Er is afgerekend met Sapoen tijdens een druk bezochte vergadering te Dessa in Wanica. Partijvoorzitter Paul Somohardjo heeft opgeroepen een hechtere eenheid te vormen.

De PL heeft de bijeenkomst gehouden om 'de terugroeping te bekrachtigen en afscheid te nemen' van Sapoen. Honderden personen uit verschillende ressorten hebben gehoor gegeven aan de oproep. Enkele sprekers hebben hun gal gespuugd over de ondertussen teruggeroepen Sapoen en Diepakkoemar Chitan. Er is enkele momenten stilgestaan bij de politieke carrière van Sapoen. Hij is begonnen als NDP’er werd er aangehaald. Daarna is hij overgestapt naar de Pendawa Lima waar hij later voorzitter Somohardjo heeft afgezet. Pendawa Lima heeft met Sapoen nooit een zetel gehaald. De partij is opgegaan in de PL. De stap is onderdeel geweest van een verzoening. Sapoen is nooit in staat geweest op eigen kracht een zetel te halen, totdat hij door de PL werd gekandideerd, werd in herinnering gebracht. Nu is hij terug naar de NDP.

“Hij is komen profiteren, die koepari” merkte Abigail Lie A Kwie op. “Hij was onze kroonprins, hij had ons vertrouwen. Hij heeft dat vertrouwen beschaamd. Hij heeft alles gehad, is minister geweest. Tegen de NDP die hem ‘slechts brandhout’ had genoemd toen hij minister van Onderwijs was en ze van hem af wilden, zijn we opgekomen. Daarna is hij weer minister geworden, bij Handel & Industrie. Want we dachten hij heeft wel betekenis voor ons, maar achteraf bekeken is hij minder dan niets.” Volgens Ashok Khedoe hebben Sapoen en Chitan al hun bruggen verbrand. “Ga met je Hervorming & Vernieuwingsbeweging. Ga Bouterse zijn achterwerk likken,” haalde hij uit. Ingrid Karta-Bink voegde er aan toe dat er geen ruimte is voor verraders. “If yu ano PL, gwe, donderop. Sapoen en groep, richt je eigen partij op. Rot op! De terugroeping is al een feit, we wachten op de dag dat ze weggaan.”

William Waidoe, volksvertegenwoordiger van PL in Nickerie merkte op dat de ‘overlopers’ zelf hun kuilen hebben gegraven. “Denk niet dat ik dat gat ga dichten. Dus tide mi ne tek’ ‘af-scheid’. W’o gi den man heer schijt. Als Pa Somo je een kans geeft, maak je er iets van. Je verkwanselt het niet.”

Somohardjo vindt het erg dat zaken zo gelopen zijn. “Het heeft mij heel pijn gedaan,” gaf hij aan. “Ik heb ondanks waarschuwingen in hem geloofd. Want het kan toch niet dat iemand zo dom is? Je bent de kroonprins, de presidentskandidaat. Als je had gewacht, een jaar of twee, was de partij van jou. Maar hebzucht en verleid door een kleine ‘sapoentje’ die nou ambassadeur is geworden in Miami...ik hou ook van vrouwen, maar ik ga me niet laten verleiden. Ik ken me waarde. Het doet me pijn, we hebben hem zo opgehemeld. Hij zou de verjonging van de partij zijn. Gelukkig had ik nog niet overgedragen.”

Somohardjo kijkt uit naar de uitvoering van het vonnis dat bepaalt dat Sapoen en Chitan Assembllelid af zijn. Hij roept de partij op een hechtere eenheid te sluiten. “De strijd is al gestreden. Wat mij nu interesseert is ‘wat gaat het volk morgen eten.’ Bundelen is een must,” geeft Somohardjo aan. “De mensen die terug willen komen moeten we met open armen ontvangen, met uitzondering van Sapoen.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May